Zaboravljena, legendarna filmska scena… Žan Lik Godar snima, a Marijana Fejtful peva “As Tears Go By” Rolling Stonesa

0
479
Oglasi
Marijana Fejtful/Photo: facebook@mariannefaithfullofficial
Marijana Fejtful/Photo: facebook@mariannefaithfullofficial

Davne 1966. godine, u punom jeku karijere francuskog reditelja Žan Lik Godara, svoju pažnju je usmerio na dva romana i stvorio film “Made in U.S.A.”.

Film, u kojem glume Ana Karina, Žan Pjer Laud, Laslo Sabo i Iv Afonso, postao je obavijen birokratskim kontroverzama usred neplaćenih prava na adaptaciju. U vreme nastanka, Godara je nadahnuo film “Howard Hawks The Big Sleep” koji se službeno temeljio na istoimenom romanu Rejmonda Čendlera. Međutim, taj film je, neslužbeno, zasnovan na romanu Donalda Vestlejka “The Jugger”, koji nije dozvoljavao nikakva prilagođavanja scenarija.

Kada je došlo vreme da Godar objavi svoj novi film “Made in U.S.A.”, Westlejk je pokrenuo pravnu akciju protiv Francuza i njegovih producenata. Pomalo nesrećni razvoj događaja rezultirao je odbijanjem da se film Godara prikaže u SAD. 43 godine kasnije, 1. aprila 2009. film je dobio američku premijeru, tri meseca pošto je Vestlejk umro.

MAGIJA… MARIJANA FEJTFUL I NIK KEJV STVORILI PRAVU MUZIČKU BAJKU

Kontroverza oko filma nije jedini razlog zašto se projekat danas tako dobro pamti. Ispalo je da je ovaj projekat poslednji pu kada su sarađivali  Godar i Ana Karina na celovečernjem filmu.

Marijana fejtful/Photo: printscreen
Marijana fejtful/Photo: printscreen

Godar je, u vreme snimanja ovog filma, prepoznao sposobnost da svojim radom “ospori i norme komercijalnog narativnog bioskopa i rečnik filmske kritike”, koristeći se poznatim oblicima montaže i snimanja koji su mu tako dobro poslužili. U jednom trenutku filma, Godar predstavlja mladu Marijanu Fejtful u nezaboravnoj kafanskoj sceni. Njen kameo, koji je proglašen jednom od najimpresivnijih deonica filma, donosi scenz Marijane dok bez muzike peva “As Tears Go By” Rolling Stonesa, a Godar preseca scenu portretima ostalih likova u kafiću.

– Tu je, na primer, drska i prelepa Marijana Fejtful koja peva a cappella verziju “As Tears Go By” – piše filmski kritičar A.O. Skot.  – Ima mršavih mladića koji puše i svađaju se. Postoje jarke pop boje moderne u kombinaciji s vremenom, zgodnom i običnom starom Francuskom, sve to lepo snimio Raul Cutar.

I naravno, postoji izluđujuća, oslobađajuća ravnodušnost prema konvencijama narativne koherencije, psihološke verodostojnosti ili emocionalne dostupnosti.

Dve godine posle “Made in U.S.A.”, Godar je snimao i same The Rolling Stones u dokumentarcu “Sympathy for the Devil”.

Uživajte:

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime