Home»Fun»Šta to, ustvari, svira klinac pored harmonikaša u legendarnoj sceni iz “Ko to tamo peva”? I da li ste znali da isti instrument koriste i Pepersi…

Šta to, ustvari, svira klinac pored harmonikaša u legendarnoj sceni iz “Ko to tamo peva”? I da li ste znali da isti instrument koriste i Pepersi…

3
Shares
Pinterest Google+
Ko to tamo peva/Photo: YouTube printscreen
Ko to tamo peva/Photo: YouTube printscreen

Svako ko je gledao ”Ko to tamo peva” se bar jednom zapitao šta to svira mladi Rom. Ostalo je negde zapisano u kolektivnoj svesti da kad čujemo te tonove gde god, znamo da je to “ono iz filma”. Čak znamo i da se zovu drobulje, ali o njima ne znamo skoro ništa.

MA, KO ĆE OVO DA GLEDA? TO SU SE PITALI GLUMCI KULTNOG FILMA… I JOŠ 27 ZANIMLJIVOSTI O “KO TO TAMO PEVA”

Svirali su ih Kinezi još u 3 veku P.N.E, a koriste se u mnogim svetskim kulturama, od Kambodže, Indije pa do Austrije i Amerike. Čak se čuju u pesmama Džonija Keša, Red Hot Chilly Papers i grupe The Who.

Drombulje se prave od metala, koji se savija i pravi nepravilni oblik slova U, a u sredini tog okvira se nalazi jezičak pomoću kog se pravi ton. Jezičak se okida prstima, a različiti tonovi se dobijaju u zavisnosti od vazduha u ustima.

Drombulje/Photo: printscreen
Drombulje/Photo: printscreen

Vibracija vazduha učini svoju magiju i neke pesme se mogu odsvirati sasvim lepo.

Tehnika za sviranje drombulja je samo naizgled laka. Naime, deblji kralj se stavlja u usta i zubima treba lagano pritisnuti instrument, a zatim i okidati jezičak. Međutim, ako nepravilno postavite drombulje ili okinete suviše jako, možete okrnjiti zube, a dešavalo se i da se zubi polome. Zato pažljivo sa okidanjem 🙂

Drombulje/Photo: printscreen
Drombulje/Photo: printscreen

U svakom slučaju, ovaj udarački instrument (preciznije lamelofon iz grupe idiofonih instrumenata) može biti veoma zanimljiva stvar za učenje muzike.

Previous post

A kako je vaša rodbina, jbt već je Nova godina... Mortal Kombat se oprostio od ove nesrećne 2020. novim video singlom "Zatvor"

Next post

Sanitarium posle pobede na Mobil Music Festu poslao poruku najvećim konkurentima: Underforce, dođite da svirate sa nama!

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *