Home»Muzika»Homeland»Žestina nije nestala, samo je promenila formu… Proverite gde vas vodi “Vremeplov” Daniela Mihajlovića

Žestina nije nestala, samo je promenila formu… Proverite gde vas vodi “Vremeplov” Daniela Mihajlovića

6
Shares
Pinterest Google+
Daniel Mihajlović/Photo: Tamara Bošković Dereta
Daniel Mihajlović/Photo: Tamara Bošković Dereta

Beogradski muzičar Daniel Mihajlović objavio je novi EP „Vremeplov“. Ovo izdanje sadrži četiri pesme, a objavljeno je za izdavačku kuću Multimedia Music.

Ljudima koje zanima rok muzika ovih prostora Daniel Mihajlović poznat je prvenstveno kao frontmen rok benda Polyester Shock, koji je od 1999. pa sve do 2014. godine harao klupskim i festivalskim pozornicama širom regiona, ostavivši iza sebe 3 albuma i jedan EP. Kasnije je javnost mogla da se upozna sa njegovim radom i kroz grupu Elektromattik, koja je potrajala nešto kraće i objavila jedan hvaljeni album, “Otrovan” (CD Baby, 2019.).

Ovog puta vraća se pred publiku kao solo izvođač, pod svojim imenom i prezimenom. Udruživši snage sa dva prijatelja i vrhunska muzičara, Milanom Petrovićem i Markom Vidojevićem, Daniel je snimio prvi od tri predviđena EP-a, pod nazivom “EP01//4X1 VREMEPLOV”.

– Već niz godina, osim moje stare i večne ljubavi prema bazičnom rokenrolu, NYC pank-roku ’70-ih, bluzu i pre svega grupi The Rolling Stones, jako me interesuju i neke druge forme rok muzike. Forme ne toliko gitarski bazirane, već one u kojima uz dominantniji zvuk bas gitare, bubnja i klavira, ali i gitare kao neizbežnog začina, neke… pa recimo intimnije note, koje na jedan drugačiji način podupiru, kao zvučna podloga, moju liriku – kaže Daniel i dodaje: – Bez brige, žestina se nije izgubila, samo je promenila formu i oružje.

Na EP-u su 4 pesme, “Koliko vas još ima?”, “Senka Ničega”, “Duh u tvojoj sobi” i “Vremeplov”. Svi tekstovi, muzika i aranžmani na ovom izdanju su Danielovo autorsko delo (osim pesme “Koliko vas još ima?”, gde je koautor muzike Nemanja Ilić), kao i vokali, ritam gitara, bas gitara, programing, perkusije, snimanje, miks i produkcija.

– Ja sam u bazi crtač. Slikar –  objašnjava Daniel: – Dakle – pesme pravim i konstruišem kroz prizmu likovnosti u početku. Jedan vrlo šizofren i atipičan proces. Nemam klasično muzičko obrazovanje i sve moje pesme su zapravo slike, crteži, priče koje te slike opisuju, bilo da su autobiografske ili sam ih pokupio od prijatelja, devojaka, u prolazu, u kafani, u beskrajnim telefonskim razgovorima… a muzika je ono što ih boji, uramljuje. Na ovom EP-u sam hteo i, da vrlo pretenciozno kažem, po mom mišljenju, prvi put uspeo da spojim ono o čemu pevam sa atmosferom, tom prokletom atmosferom koju pokušavam da uhvatim već decenijama bavljenja rok muzikom –  da imam te neke cele, uramljene slike koje mogu potpuno zadovoljan da okačim na svoj ili vaš zid. Bez želje da nešto menjam, doslikavam, menjam ram, boje…

Daniel Mihajlović/Photo: Tamara Bošković Dereta
Daniel Mihajlović/Photo: Tamara Bošković Dereta

Sve klavijature na albumu odsvirao je Milan Petrović a veliku pomoć Daniel je imao i od Marka Vidojevića koji je odsvirao solo i ritam gitare, bas gitaru na pesmi “Koliko vas još ima?” ali i otpevao sve prateće vokale. Mastering je poveren Mr. Philipu Dustu (Mančester, Engleska).

– O pesmama želim da kažem samo jedno, najbitnije: Sve su apsolutno istinite. Svaka priča, svaki stav, svaka reč. To mi je uvek, pa i sada, bio jedini zakon pri pisanju.Ne bih želeo da diseciram sada svaku pesmu ponaosob, čim ih čujete, one postaju vaše, jednako koliko i moje. Kako ih vi doživite, kako vi razumete ono o čemu govore – to je vaša istina, jednako važna koliko i moja – poručuje Daniel Mihajlović i poziva vas da proverite gde vas vodi njegov “Vremeplov“!

EP “Vremeplov” objavljen je u digitalnom formatu za izdavačku kuću  Multimedia Music i možete ga preslušati na Youtube kanalu ove izdavačke kuće , kao i na svim relevantnim muzičkim streaming servisima.

Previous post

Prodata Džeksonova "Nedođija"... Zloglasni ranč kralja popa kupio milijarder za "siću"

Next post

Ako ste saterani uza zid i osećate da za vas ne postoji put... Kevin Spejsi poslao poruku svima koji razmišljaju o samoubistvu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *