Home»Muzika»Preminuo Lesli Vest, gitarista i osnivač benda Mountain, autor kultne “Mississippi Queen”

Preminuo Lesli Vest, gitarista i osnivač benda Mountain, autor kultne “Mississippi Queen”

4
Shares
Pinterest Google+
Lesli Vest/Photo: facebook@lesliewestmountain
Lesli Vest/Photo: [email protected]

Lesli Vest, glavni vokal i gitarista hard rock benda Mountain, preminuo je u 76. godini posle zastoja srca. Pionir u heavy zvuku gitare uticao je na muzičare raznih žanrova, od heavy metala do hip-hopa.

Vest je karijeru započeo u bendu zvanom Vagrants pre nego što je započeo saradnju s producentom Feliksom Papalardijem, koji je kasnije producirao kultni album Creama “Disraeli Gears”. Zajedno su osnovali novu grupu pod nazivom Mountain, preuzimajući to ime iz Vestovog solo albuma koji je producirao Papalardi. Bend je svirao samo nekoliko koncerata pre nego što je pozvan za nastup na Woodstocku 1969. godine, zahvaljujući zajedničkom agentu Džimija Hendriksa.

Mountainov pravi prvenac “Climbing!” objavljen je 1970. Otvarajuća pesma “Mississippi Queen” njihova je najpoznatija pesma do danas, a smatra se osnovom hard rocka. Najuglednija postava benda – Vest, Papalardi, bubnjar Korki Ling i klavijaturista Stivi Najt – raspala se posle samo dve godine.

Nakon toga, Vest je svirao zajedno s Džekom Brusom Lingom u power trojci pre nego što će se Mountain spojiti s novim članovima 1973. godine. Legendarni gitaristi, od Džimija Hendriksa i Ričija Bleckmura, do Edija Van Hejlena, poštovali su Vesta, koji je bio poznat po svojim prljavim rifovima i melodičnom sviranju. Ali izvan rocka njegovo nasleđe se proteže i na rap muziku; Snimak s Woodstocka pesme “Long Red” semplovana je u bezbroj hip-hop pesama, uključujući Jay Z-jevu “99 Problems” i “The Glory” Kanje Vesta.

Njegov poslednji solo LP “Soundcheck” objavljen je 2015. godine.

HL/Izvor: rollingstone.com

Previous post

Dobričina s opasnom facom... Legendarni glumac Dani Treho nahranio 800 porodica

Next post

Pedro Almodovar objavio listu njemu najboljih ovogodišnjih filmova... budi kao Pedro

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *