Home»Knjige»Život i smrt Džimija Hendriksa… U prodaji knjiga “Dva su jahača prilazila”, putovanje u mračno srce šezdesetih

Život i smrt Džimija Hendriksa… U prodaji knjiga “Dva su jahača prilazila”, putovanje u mračno srce šezdesetih

4
Shares
Pinterest Google+
Džimi Hendriks/Photo: printscreen
Džimi Hendriks/Photo: printscreen

Džimi je bio gitarista u Njujorku i oslanjao se na podršku svojih ljubavnica dok je pokušavao da oponaša svog idola Boba Dilana. Crnac koji svira belačku rok muziku – želeo je da pokaže da je muzika univerzalna. Kad je stigao u Englesku, očarao je raskalašni London. Ne zato što je Džimi umeo da svira zubima ili držeći gitaru iza leđa, već zato što je zaista – umeo da svira.

Ovi saveti Džimija Hendriksa svakom mladom gitaristi mogu da promene život…

Putujući kroz ljubičastu izmaglicu idealizma i paranoje šezdesetih, Džimi Hendriks je bio muzičar zbog koga je Erik Klepton pomišljao da odustane od muzike, koji je nezaboravno obradio pesmu “All Along the Watchtower” Boba Dilana, i čije je izvođenje američke himne definisalo Woodstock. A kad se njegova sjajna zvezda prerano ugasila, legenda je nastavila da živi u muzici i u intrigama koje su pratile njegovu smrt.

Dva jahaca su prilazila, cover
Dva jahaca su prilazila, cover

 “Dva su jahača prilazila” je psihodelično i kaleidoskopsko istraživanje života i smrti Džimija Hendriksa – i putovanje u mračno srce šezdesetih. Dok su grupi devojke stajale u redu, droga je bila sve jača, a san šezdesetih je izgarao u vatri i krvi Vijetnamskog rata, ubistva Martina Lutera Kinga i izbora Ričarda Niksona za predsednika.

ČOVEK KOJI JE HENDRIKSU UZEO MERU… Čudesna životna priča beogradskog uličnog svirača

Mik Vol, autor knjige “Kada su divovi hodali Zemljom” i biografije benda Metallica, oslanjao se na vlastite intervjue i iscrpna istraživanja kako bi ispričao ovu priču o bogu gitare. Vol je jedan od najpoznatijih britanskih muzičkih novinara, voditelja i pisaca. Nekada glavni urednik magazina Classic Rock sarađivao je i s listovima Mojo, Music Week, Mail on Sunday i brojnim novinama i časopisima širom sveta. Pored toga, vodio je sopstvene emisije na televiziji Sky i radio-stanicama Radio 1 i Capital Radio. Njegovo lice prepoznatljivo je iz bezbrojnih muzičkih dokumentaraca BBC-ja. Tokom svoje tridesetogodišnje karijere povremeno je bio predstavnik za javnost značajnih klijenata, menadžer, a isto tako i službenik diskografskih kuća.

 “Dva su jahača prilazila” Mika Vola, u prevodu Dejana Cukića, u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Previous post

Oda klabingu - “Igram dok ne svane dan”... Kezz objavila singl u formi dokumentarca

Next post

Srđa Simunović predstavio novi video singl “Korvidi”

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *