Home»Muzika»Pre 20 godina Rundek se prvi put predstavio Beograđanima bez Haustora… Pogledajte “Grane smo na vjetru” sa koncerta u SKC-u 2000. godine

Pre 20 godina Rundek se prvi put predstavio Beograđanima bez Haustora… Pogledajte “Grane smo na vjetru” sa koncerta u SKC-u 2000. godine

5
Shares
Pinterest Google+
Darko Rundek/ Photo: Vlasta Prohaska
Darko Rundek/ Photo: Vlasta Prohaska

Muzičar Darko Rundek prve samostalne koncerte u postpetooktobarskoj Srbiji održao je pre dve decenije 20. i 21. decembra u rasprodatom SKC-u, a zbog izuzetnog interesovanja publike i 22. decembra 2000. godine u ispunjenoj Hali sportova u Beogradu.

Povodom 20 godina od prvog predstavljanja nekadašnjeg frontmena Haustora u solo izdanju pred publikom u Srbiji, u organizaciji Long Playa, sada je objavljen snimak živog izvođenja pesme “Grane smo na vjetru” iz SKC-a.

Studijsku verziju Rundek je objavio na solo prvencu “Apokalipso” (1996), posle koga je usledio drugi album “U širokom svijetu” (2000), koji je objavljen pred njegovo premijerno koncertno predstavljanje u našoj zemlji.

Darko Rundek/Photo: Emir Srkalovic
Darko Rundek/Photo: Emir Srkalovic

– Naši koncerti uvek su, ovde u Beogradu, bili izuzetno uzbudljivi. Uvek su ih ljudi dočekivali s puno interesa. I pored ovog dodatnog konteksta da sam ja zapravo prvi muzičar iz Zagreba koji je došao da svira u Beogradu, čini mi se da je sama svirka ispunila očekivanja, da je i događaj potpuno na tragu onoga što je bilo ranije. Bilo je neponovljivo kao što je uvek i bilo – rekao je tada Rundek Glasu javnosti.

Za koncerte je vladalo izuzetno interesovanje publike i medija, a gostovali su violinistkinja Ana Đokić (Orthodox Celts) i perkusionista Papa Nick, dok je Rundek na bis u čast Milana Mladenovića (1958-1994) izvodio pesmu “Ona se budi” Šarla Akrobate.

Kritičar Vremena Dragan Kremer kasnije je pisao da se Rundek “našoj publici najzad vratio izvanrednim koncertima (dva puta SKC plus na talasu opravdane euforije, treće veče u Hali sportova)”.

Igrom slučaja, 20 godina kasnije, Darko se otisnuo u novu muzičku pustolovinu, sada kao Rundek & Ekipa, objavivši početkom decembra dvostruki EP “Brisani prostor” (Menart/Long Play), sa koga su se izdvojili singlovi “Unutarnji glas”, “Tko su svi ti ljudi” i nedavno “Mila”.

Previous post

Radio i dok su na London padale bombe, a sada... Kultni noćni klub Café de Paris zatvara se posle 96 godina

Next post

"Divlji cvit" u beogradskoj zimskoj džez bašti... Vlatko i Matija obeležili pretposlednji dan "Jazzistenca"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *