Home»Kult»Jedna pesma Lenarda Koena zauvek je promenila život Nika Kejva

Jedna pesma Lenarda Koena zauvek je promenila život Nika Kejva

4
Shares
Pinterest Google+
Nik Kejv/ Photo: imdb.com
Nik Kejv/ Photo: imdb.com

Ako se divite pevaču i tekstopiscu grupe The Bad Seeds, najmisterioznijem čoveku rok muzike, Niku Kejvu, onda će vam biti teško da ga zamislite kao jedanaestogodišnjeg dečaka srnećih očiju. Koliko god to bilo nezamislivo, zaista je nekad bi tako mlad i nevin. Međutim, sigurno je i tad razmišljao svojim književnim umom koji će kasnije stvoriti neprocenjivu muzičku zaostavštinu, piše Far Out Magazine.

U ovom uzrastu, Kejv je prvi put čuo pesmu koja će mu promeniti život i usmeriti ga u pravcu postajanja voljenog očuha rokenrol muzike. Razlog inspiracije? Niko drugi nego uvaženi pevač, pesnik i tekstopisac – Lenard Koen.

NIK KEJV NAPAO BBC ZBOG CENZURE GRUPE THE POGUES: KASTRIRALI SU IM PESMU, IZGUBILA JE SVOJU ISTINU, ČAST I INTEGRITET

Kad je Koen preminuo 2016. godine, Kejv mu je ukazao omaž, rekavši da je bio “jedinstven”.

– Za mnoge od nas, Lenard Koen je bio najbolji tekstopisac ikada. Bio je jedinstven i nemoguće ga je bilo imitirati, ma koliko da smo pokušavali. Mnogima će nedostajati – tada je izjavio Nik Kejv.

Kejv je dosad obradio Koenove pesme “Suzanne”, “Avalanche” i “I’m Your Man”, neprestano ukazujući poštovanje kanadskom pesniku.

NIK KEJV OTVORIO PANDORINU KUTIJU: POLITIČKA KOREKTNOST POSTALA JE NAJNESREĆNIJA RELIGIJA NA SVETU

Ipak, jedna posebna numera je zauvek promenila život Nika Kejva. Kad je 1994. govorio sa Ričardom Kingsmilom iz ABC-ja, pevač je otkrio koliki je uticaj na njega izvršila “Famous Blue Raincoat”, sa Koenovog albuma iz 1971. godine.

– Sećam se da sam ovu pesmu slušao sa 11 ili 12 godina. Živeo sam u Vangarati i imao drugaricu po imenu En Bomgarten, koja je bila morbidno stvorenje – izjavio je Kejv, koji se nikad nije bojao da istakne svoju mračnu stranu, i dodao:

– Ona bi u svojoj sobi uz upaljene sveće slušala Lenarda Koena. Posebno bi forsirala “Songs of Love and Hate”. I ja sam počeo to da radim i postao opčinjen rečima pesama. Uvideo sam koliko jake one mogu biti. “Famous Blue Raincoat” mi se činila kao ispovedna pesma. Toliko otvorena i iskrena u neku ruku. Da li je zaista takva, ne znam. Jednostavno je imala uticaj na mene i promenila način na koji posmatram stvari.

Lenard Koen je 1975. otkrio čiji je, zapravo, bio taj plavi kišni mantil (blue raincoat).

– U to vreme sam imao dobar kišni mantil, marke Barberi koji sam nabavio u Londonu 1959. Elizabet mi je rekla da u njemu ličim na pauka. Verovatno je to bio razlog zašto nije želela da otputuje sa mnom u Grčku. Još bolje mi je stajao kad sam odstranio njegovu podlogu i na rukave dodao malo kože. Znao sam da se obučem u to vreme. Ukraden je u Njujorku početkom sedamdesetih. Nisam ga mnogo nosio pre toga.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

U2 prvi put posle 33 godine izveli pesmu "Christmas (Baby Please Come Home)"

Next post

Zašto je Pamela Anderson objavila tvit na ćirilici i šerovala Tumblr stranicu "Voždovačke galerije"?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *