Home»Muzika»“Divlji cvit” u beogradskoj zimskoj džez bašti… Vlatko i Matija obeležili pretposlednji dan “Jazzistenca”

“Divlji cvit” u beogradskoj zimskoj džez bašti… Vlatko i Matija obeležili pretposlednji dan “Jazzistenca”

4
Shares
Pinterest Google+
Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Pretposlednjeg dana 36. Beogradskog jazz festivala domaća publika imala je priliku da pogleda koncerte Ulriha Drekslera (projekat Liminal Zone) u Domu omladine Beograda i zajednički nastup Vlatka Stefanovskog i Matije Dedića u Kombank dvorani.

Ulrih Dreksler, projekat Azure (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Ulrih Dreksler, projekat Azure (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Prvi koncert, na kome je Ulrih Dreksler predstavio program “Azure” (deo velikog projekta Liminal Zone) je bio inovatoivan i down beat, nešto što podseća na Massive Attack, Thivery Corporation, ili Depeche Mode, ali kako je i sam frontmen izjavio i nema baš previše veze sa džezom.

Pedesetominutni razigrani nastup oduševio je sve one kojima džez u svojoj kompleksnosti nije toliko pristupačan, kao i one željne kvalitetne svirke i koncerata i zaista je šteta što više ljudi nije bilo juče u Amerikani DOB-a.

Ulrih Dreksler (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Ulrih Dreksler (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Pored saksofoniste Ulriha Drekslera članove projekta čine i Peter Zirbs (elektronika), Loretta Who (vokal) i Raphael Keuschnigg (bubnjevi).

– Za nas je ovo bio jedan od najvažnijih koncerata u karijeri – izjavio je Ulrich, svestan retke prilike da se konačno, kako kaže, poveže i oseti blizak sa publikom, izrazivši na taj način rečima i muzikom ono što oseća.

Drugi koncert koji je beogradska publika imala priliku juče da pogleda bio je zajednički nastup dva virtuoza: gitariste Vlatka Stefanovskog i pijaniste Matije Dedića na sceni Kombank dvorane.

Regionalni muzičari premijerno su kao duet nastupili zajedno u umetničkom projektu kao omaž makedonskim tradicionalnim pesmama i posveta neprolaznim delima Arsena Dedića.

Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Vlatko Stefanovski (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Stefanovski je pozdravio publiku i rekao da su Matija i on dugo prijatelji, ali tek sada imaju priliku da duže nastupaju.

Dvojica vrhunskih kompozitora, instrumentalista i izvođača podarili su prisutnima festivalski nastup od 70 minuta u okviru koga su ih poveli na put kroz repertoar tradicionala uz upliv u nezaboravne kompozicije Arsena Dedića, ali i Stefanovskog.

“Jovano, Jovanke”, “Gypsy Song”, “Čuvam noć od budnih”, “Uči me, majko, karaj me”, “Fragile”… samo su neke od numera koje su Beograđani juče slušali u Kombank dvorani.

MAtija Dedić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Matija Dedić (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

– Videćemo se tek više u nekim boljim vremenima, i ovo sa nama dvojicom je tek početak jedne lepe saradnje i dugog prijateljstva. Za kraj eto malo i našeg kolege Džibonija i njegova pesma “Divlji cvit”, vidimo se – izjavio je na kraju koncerta Vlatko Stefanovski.

Andrija Hadžić/ Tanjug

 

Previous post

Pre 20 godina Rundek se prvi put predstavio Beograđanima bez Haustora... Pogledajte "Grane smo na vjetru" sa koncerta u SKC-u 2000. godine

Next post

Mama, mama, vodi me odavde... Gužva u 16-ercu objavila video singl "Bjelina"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *