Parafov kultni debi album “A dan je tako lijepo počeo” ponovo na vinilu, uz četiri bonus pesme

0
297
Oglasi
A dan je tako lijepo počeo - cover
A dan je tako lijepo počeo – cover

“A dan je tako lijepo počeo”, prvenac Parafa i jedan od najvažnijih punk albuma bivše Jugoslavije, reizdan povodom 40. godišnjice objave originala.

Tim povodom Dallas Records izdaje special edition premijernog albuma Parafa. Reč je o ključnom albumu jugoslovenske ali i jednom od važnih albuma evropske punk-scene.

ONI SU BILI – REVOLUCIJA: LEGENDARNA RIJEČKA PUNK GRUPA PARAF KONAČNO DOBIJA SVOJU DISKOGRAFSKU ANTOLOGIJU

Objavljen je 5. jula 1980. i manifestovao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i evropske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture. Special edition albuma osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pjsme: “Rijeka” i “Moj život je novi val” s njihovog singla objavljenog 1979, singl-verziju “Narodne pjesme”, znanu s kompilacije “Novi punk val 78-80” i live-izvedbu kultne pesme “Goli otok” izvedene 1979. na nastupu u Puli.

Paraf/Photo: Nikola Petković, promo Dallas records
Paraf/Photo: Nikola Petković, promo Dallas records

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, a objavljen je s vremenskim pomakom zbog problema s jugoslovenskom Komisijom za šund. Tako je zamenjen originalni omot, neke pesme nisu uvrštene na album, a amblematska “Narodna pjesma” na albumu je objavljena s drugačijim stihovima. Uprkos tim zahvatima, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cenom. Ali, to nije umanjilo njegov uspeh. Početni tiraž je rasprodat, pa je kasnije vinilni album doživeo i drugi tiraž, prodavši se ukupno u 25.000 kopija.

I 40 godina posle izvornog objavljivanja, album “A dan je tako lijepo počeo” zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pesama objavljenih na albumu uspešno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s neisfoliranim buntom protiv zatupljujuće svakodnevice. Upravo zato, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, “Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime