Home»Kult»Parafov kultni debi album “A dan je tako lijepo počeo” ponovo na vinilu, uz četiri bonus pesme

Parafov kultni debi album “A dan je tako lijepo počeo” ponovo na vinilu, uz četiri bonus pesme

4
Shares
Pinterest Google+
A dan je tako lijepo počeo - cover
A dan je tako lijepo počeo – cover

“A dan je tako lijepo počeo”, prvenac Parafa i jedan od najvažnijih punk albuma bivše Jugoslavije, reizdan povodom 40. godišnjice objave originala.

Tim povodom Dallas Records izdaje special edition premijernog albuma Parafa. Reč je o ključnom albumu jugoslovenske ali i jednom od važnih albuma evropske punk-scene.

ONI SU BILI – REVOLUCIJA: LEGENDARNA RIJEČKA PUNK GRUPA PARAF KONAČNO DOBIJA SVOJU DISKOGRAFSKU ANTOLOGIJU

Objavljen je 5. jula 1980. i manifestovao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i evropske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture. Special edition albuma osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pjsme: “Rijeka” i “Moj život je novi val” s njihovog singla objavljenog 1979, singl-verziju “Narodne pjesme”, znanu s kompilacije “Novi punk val 78-80” i live-izvedbu kultne pesme “Goli otok” izvedene 1979. na nastupu u Puli.

Paraf/Photo: Nikola Petković, promo Dallas records
Paraf/Photo: Nikola Petković, promo Dallas records

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, a objavljen je s vremenskim pomakom zbog problema s jugoslovenskom Komisijom za šund. Tako je zamenjen originalni omot, neke pesme nisu uvrštene na album, a amblematska “Narodna pjesma” na albumu je objavljena s drugačijim stihovima. Uprkos tim zahvatima, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cenom. Ali, to nije umanjilo njegov uspeh. Početni tiraž je rasprodat, pa je kasnije vinilni album doživeo i drugi tiraž, prodavši se ukupno u 25.000 kopija.

I 40 godina posle izvornog objavljivanja, album “A dan je tako lijepo počeo” zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pesama objavljenih na albumu uspešno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s neisfoliranim buntom protiv zatupljujuće svakodnevice. Upravo zato, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, “Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost”.

Previous post

Gorica & The Grooveheadz u Amerikanu doneli džez s elementima prog roka, popa, fanka, fjužna... Treće veče Jazzistence festivala (fotoreportaža)

Next post

Robi Vilijams se otrovao živom...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *