Home»Film»Spilberg počeo da se bavi filmom kako bi pobegao od zlostavljanja u školi… Teška životna priča slavnog režisera

Spilberg počeo da se bavi filmom kako bi pobegao od zlostavljanja u školi… Teška životna priča slavnog režisera

5
Shares
Pinterest Google+
Stiven Spilberg/Photo: YouTube printscreen
Stiven Spilberg/Photo: YouTube printscreen

Stivenu Spilbergu, američkom filmskom reditelju rođenom u Sinsinatiju 18. decembra 1946. godine, nije bilo lako doj je odrastao. Potiče iz židovske porodice, a zbog toga su ga komšije i deca u školi stalno vređali. Jedne noći Stiven se iskrao iz kreveta i buterom od kikirikija premazao prozore svim komšijama. Kad su došli kod njegove majke, nasmejala se rekavši da se ponosi njime.

SPILBERGOVA ĆERKA U FILMOVIMA ZA ODRASLE…  I IMA PUNU PODRŠKU OD TATE

Ali Stiven se često osećao loše zbog toga što je Židov. Srećom, shvatio je da na sve to može da zaboravi dok snima filmove. Otkrio je i da više voli da piše scenarije i montira filmove nego da se igra s decom u školi.

Dobro je procenio, danas je finansijski možda i najsupješniji filmadžija u istoriji, trostruki dobitnik Oskara i brojnih drugih nagrada.

DUŽINA NIJE BITNA, UMEĆE JESTE… OVO JE 10 NAJBOLJIH REKLAMA KOJE SU REŽIRALI LEGENDARNI REDITELJI

Snimio je filmove o morskim psima ubicama, vanzemaljcima, dinosaurusima i o putovanju kroz vreme. Ali do “Šindlerove liste” nije snimio nijedan film o Židovima. Tada je čuo priču o Oskaru Pindleru. Za vreme Drugog svetskog rata dok su nacisti masovno ubijali Židove, Oskar ih je spasio više od hiljadu zaposlivši ih u fabrikama. Celo svoje bogatstvo potrošio je plaćajući nacistima da ih ne odvedu. Stiven je znao da tu priču treba ispričati. Zapravo, to mu je bilo toliko važno da je pitao druge hoće li je snimiti jer se nije osećao dovoljno sposobnim za to. Kada su ga odbili, Stiven je proputovao Poljsku posetivši lično stvarna mesta tih događaja.

– Židovski život je nagrnuo natrag u moje srce – rekao je. – Celo vreme sam plakao.

Kad je objavljen, film je osvojio više od dvadeset nagrada. Danas se smatra jednim od najboljih filmova u proteklih sto godina.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Vlatko Stefanovski: Šta će biti kada sve ovo prođe, šta će ostati od nas? Koja će biti naša mentalna matrica? Ljudi će se još dugo plašiti jedni drugih...

Next post

Eminem se pred celim svetom izvinio Rijani: Žao mi je, Ri, nisam hteo da ti nanesem bol

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *