Home»Muzika»Homeland»Stigao “Biološki minimum”, trostruki live album Nikole Vranjkovića

Stigao “Biološki minimum”, trostruki live album Nikole Vranjkovića

4
Shares
Pinterest Google+
Nikola Vranjković/ Photo: AleX
Nikola Vranjković/ Photo: AleX

Beogradski rok autor, pesnik i kompozitor Nikola Vranjković objavio je “Biološki minimum” (Multimedia Music), trostruki album snimljen uživo u decembru 2019. godine na koncertu u Kombank dvorani.

– S obzirom da smo ove godine iz objektivnih razloga sprečeni da održimo naš tradicionalni prednovogodišnji koncert u Beogradu, neka vam ovaj trostruki album prekrati vreme do sledećih koncerata – poručuje Nikola Vranjković.

Od uvodnih taktova “U krtogu”, do kakofonije “Dana koji nikad nije došao”, bend u kojem su pored Nikole članovi i Danilo Nikodinovski (gitara, minimoog, teremin), Milan Vučković (gitara), Ivan Mihajlović (bas gitara), Ivan Zoranović (klavijature, gitara, vokal), Vladan Božilović (bubnjevi), Andrej Mladenović (perkusije) i Ivan Petrović (akustična gitara) suvereno prolazi kroz impozantni katalog pesama – od onih koje su nastale za vreme Block Out perioda, do onih iz Vranjkovićeve solo karijere sa albuma “Bremeplov” i “Veronautika”.

Nikola Vranjković/ Photo: AleX
Nikola Vranjković/ Photo: AleX

Lazar Divjak, višedecenijski hroničar Nikoline karijere i autor “Roll Intro Tape” muzičkog dnevnika o koncertu održanom u Kombank dvorani napisao je:

– Nikolu sa bendom sam uživo slušao stvarno puno puta, pre dosta godina sam čak i vodio neku urednu evidenciju o tome. Ali mi je fascinantno kako te pesme svaki put pokažu neku drugu sitnicu koja je ranije ostajala negde ispod površine, neku svoju drugu osobinu – da li zbog drugog prostora, još boljeg svetla nego prošli put (iako je svaki prethodni bio najbolji na svetu), ili prosto subjektivnog raspoloženja tog i prethodnih dana. Nije potreban optimizam da bi sve bilo lepo. Štaviše, optimizam samo odvlači pažnju jer te nagovara da nagađaš o budućnosti. Na koncertu je jednostavno lepo i nema nikakve potrebe razmišljati o tome što će možda a možda i ne doći. Ovo je muzička podloga za trenutke kada toneš u san.

Omot za “Biloški minimum” dizajnirao je Marko Prokić, a za naslovnu stranu uzet je akvarel Miroslava Majkića. Album su miksovali Ivan Petrović, Marko Nježić i Nikola Vranjković, dok je mastering uradio Nježić.

Nikola Vranjković/ Photo: AleX
Nikola Vranjković/ Photo: AleX

“Biološki minimum”, liste pesama:

CD 1: “U krtogu”, “Najduži je poslednji sat”, “Za životom il` za sudbinom”, “Fotelja”, “Čarobni akord”, “Raskorak”, “Plovni put”, “Zadrži svoj dah”, “Sretenje”

CD 2: “Protiv sebe”, “Dve reči”, “Nedostupna polja”, “8 i 30”, “Majdan”, “Večernja zvona”, “Tajni život suterena”, “Marburg”

CD 3: “Andrej”, “Jerma”, “Nikada ti neću više otkriti nijednu tajnu”, “Težak slučaj pakla”, “2000 i kusur godina”, “Bunar želja ne postoji”, “Zvezdane staze”, “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”, “SDSS”, “Dan koji nikad nije došao”

Fizičko izdanje albuma možte da naručite i kupite direktno preko Facebook stranice i bandcampa Nikole Vranjkovića, ali i na svim prodajnim mestima Multimedia Music i online na www.multimedia-music.com, dok je album dostupan za slušanje na svim relevantnim digitalnim muzičkim platformama (Spotify, Deezer, Apple Music).

Previous post

Tame Impala predstavio animirani spot za “Breathe Deeper”

Next post

Tom Kruz odlepio na snimanju, urlao, psovao i pretio otkazom ekipi... Svi pričaju o ovom snimku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *