Home»Pulse»“Take III – Loving Street art Belgrade”… Prva virtuelna izložba ulične umetnosti i grafita Beograda

“Take III – Loving Street art Belgrade”… Prva virtuelna izložba ulične umetnosti i grafita Beograda

5
Shares
Pinterest Google+

Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda pod nazivom “Take III – Loving Street art Belgrade”, u virtuelnom prostoru dostupna je publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art.

U okviru izložbe predstavljeno je više od 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Posetioci iz celog sveta imaju priliku da pristupe izložbi putem veb stranice sa bilo kog kompjutera ili laptopa, kao i uz korišćenje VR opreme. Cilj izložbe je da omogući jedinstveno umetničko iskustvo i upoznavanje sa svetom grafita i ulične umetnosti Beograda.

Ovo je inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita koji će omogućiti upoznavanje sa delima koja su domaći i strani umetnici stvarali na ulicama glavnog grada.

– Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti – izjavila je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Kada “zakorače“ u prostor izložbe “Take III – Loving Street art Belgrade”, posetioci mogu da pregledaju 0 radove podeljene u kategorije – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali…

Izložena dela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafiti i street art kulture u Beogradu. Tekstovi su na engleskom jeziku, a moguće je i audio praćenje izložbe.

Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini. Posetioci mogu da priđu zidu i detaljno pregledaju radove.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi više od dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

Za izložbu “Loving Street Art Belgrade” izabrani su radovi koji su bili najpopularniji na instagram stranici “Street art Belgrade“ u prethodnom periodu.

Cilj projekta “Street art Belgrade” i izložbe je da fotografije i informacije o grafitima i uličnoj umetnosti postanu dostupne široj javnosti. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Street art Belgrade VR/ Photo: Promo
Street art Belgrade VR/ Photo: Promo
Previous post

VIS Perfect Game predstavio video singl "Kad bi"

Next post

"Budi tu"... Poručuje R.U.LJ.A. novim video singlom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *