Home»Muzika»Prvu heavy metal stvar u istoriji odsvirali su Beatlesi? Džon Lenon i Pol Makartni su bili ubeđeni u to…

Prvu heavy metal stvar u istoriji odsvirali su Beatlesi? Džon Lenon i Pol Makartni su bili ubeđeni u to…

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook @thebeatles
Photo: Facebook @thebeatles

The Beatles su bili istinski pioniri u svakom smislu te reči, a njihov pop zvuk bio je samo jedan deo njihove slave. Bend koji je pomogao svetu da uđe u čarobno carstvo zabavne muzike – obuhvatajući svet vrištećih tinejdžera koji je sa sobom doneo – uspešno je uspeo da zauvek promeniti kulturu zahvaljujući nestvarnom procesu njihove kreativnosti. Međutim, jedan žanr muzike  s kojim definitivno nisu povezani je – heavy metal.

Ili ipak nije tako?

Fanovi će možda ukazati na pesmu benda ‘Helter Skelter’ kao na vezu između liverpulske četvorke i gromoglasnog žanra koji je zaživeo sedamdesetih i osamdesetih. Što ima nekog smisla. Međutim, vođa benda Džon Lenon svojevreeno je još jednu svoju pesmu označio kao “prvu heavy metal ploču”. Gledajući unazad, možda je čak i imao pravo.

Naime; Beatles i heavy metal deluju kao ulje i voda. Budući da su njihove istančane autorske melodije i šažljivo birane harmonije hiljadama kilometara daleko od industrijskog sveta heavy metala, to je tema koja je bila izuteno zanilmljiva krajem šezdesetih. Žanr je počeo da raste kao entitet kada su se umetnici zapravo pobunili protiv bendova poput The Beatlesa i njihovih “kulturnih” izvedbi, umesto da pokušavaju da slede njihov primer, od njihovih odela do spin-off rock zvuka.

‘Helter Skelter’ često se doživljava kao ‘heavy metal’ pesma The Beatlesa i dramatično se razlikuje od većine njihovog dotadašnjeg rada – i zato su svi nepoverljivo vrteli glavama posle njebog objavljivanja 1968. godine, dok je Makartni pokušao da napraviti pesmu s tako prljavim zvukom da bi i The Who pocrveneli. Međutim, Lenon je rekao da je pesma Beatlesa nastala tri godine pre tog izdanja, dakle još 1965. godine, zapravo bila “prva heavy metal ploča”.

OVO JE JEDNA OD NAJČUDNIJIH OBRADA THE BEATLESA… KAKO I NE BI KAD SU GLAVNI AKTERI SIOUXSIE AND THE BANSHEES I ROBERT SMIT IZ THE CURE

Pesma na koju je Lenon mislio bila je “Ticket To Ride”, numera koji zvuči neverovatno pitomo u poređenju s onim što se danas očekuje od heavy metal muzike. Međutim, žanr nije ni postojao te 1965. godine, a blagi tračak istine postoji u Lenovoj tvrdnji, pogotovo kada se analizora ova pesma. Naime, postoje elementi pesme, pri njenom završetku, kada se iz pop pesmice pretvara u haotično ludilo. Možda se to sada čini kao “ništa”, ali ovo je jednostavno bilo bez presedana pre 55 godina.

– To je teška pesma, a i bubnjevi su teški. Zbog toga mi se sviđa – izjavio je Lenon 1970. godine, što je ponovio još jednom deceniju kasnije Playboyevom novinaru Dejvidu Šefuu 1980. godine:

– To je bio jedan od najranijih snimaka heavy-metala. Polovo doprinos bio je u načinu na koji je Ringo svirao bubnjeve.

DANI TREHO SE PRISETIO DANA U OZLOGLAŠENOM ZATVORU SOLEDAD: POLUDELI SMO ZBOG BEATLESA I “HEY JUDE”, TAKVE NEREDE “RUPA” NE PAMTI

I Makartni je kasnije opisao “Ticket To Ride” kao ‘radikalan’ potez:

– Mislim da je zanimljiva ta luda završnica umesto da se sve završava kao do tada. Promenili smo tempo. Uzeli smo jedan od stihova, “My Baby Dont CAre “, ali u potpunosti smo izmenili melodiju – rekao je Pol 1994. godine i dodao:

– Skoro smo izmisilili ideju o novom bitu na kraju pesme. U to je vreme bilo je to prilično radikalno.

TAJNI VIDEO SNIMAK BEATLESA NA SUDU… SNIMIO GA JE NJIHOV BIVŠI TONAC BEZ NJIHOVOG ZNANJA, A SADA VREDI OKO 5 MILIONA FUNTI

Iako pesma, kada se sada sluša, ne zvuči nimalo slično onome što danas doživljavamo kao takozvani ‘heavy metal’, mahniti završetak pesme sadrži žar žanra koji će uskoro stići. Iako Beatlesi možda nisu direkta preteča žanra, teško je zanemariti aspekte koji se vide u ovoj pesmi i mnoge druge njihove melodije kako utiču na one koji će uskoro postati ikone heavy metala.

Preslušajte “Ticket To Ride” pa sami recite… da li je ovo “heavy metal”?

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Tražili po celom svetu i, konačno... Odabrana glumica koja će igrati Vitni Hjuston u biografskom filmu

Next post

Kad violina ujeda rokerski žestoko... Jožef Nađ objavio singl “Fantastic plastic” i najavio novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *