Sećate li se kako je to bilo imati groznicu subotnje večeri…? Onda imate poprilično godina ????

0
587
Oglasi
Groznica subotnje večeri/Photo: promo
Groznica subotnje večeri/Photo: promo

“Groznica subotnje večeri” (Saturday Night Fever) je čuveni američki film koji je imao svoju premijeru 12. decembra 1977. godine. Film je režirao Džon Badam. Glavnu ulogu tumači Džon Travolta kao Toni Manero, mladić koji vikende provodi u raznim disko klubovima Bruklina. Karen Li Gorni glumi Stefani Mangano, njegovu plesnu partnerku i prijateljicu. Dok pleše, Toni zaboravlja na svoj depresivni život kojim dominiraju neugledan posao bez perspektive, sukobi sa delikventima i roditelji koji se svađaju.

Film je bio ogroman uspeh u američkim ali i svetskim bioskopima, zaradio je gotovo 100 miliona dolara, čime je postao jedan od najkomercijalnijih filmova 1970-ih, dok je Travolta postao zvezda i nominovan je za nekoliko nagrada. Soundtrack filma, na kome su disko pesme Bee Geesa, postao je jedan od najprodavanijih svih vremena. Zbog popularnosti, u Americi je počela masovna histerija za disko klubovima.

Groznica subotnje večeri/Photo: promo
Groznica subotnje večeri/Photo: promo

Državni filmski registar uključio je “Groznicu subotnje večeri” u svoj spisak zbog “kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja”, dok je Američki filmski institut pesmu “Stayin’ Alive” stavio na 9. mesto na svoju listu “100 godina AFI-ja… – 100 pesama”.

Podsetite se kako je to bilo imati groznicu subotnje večeri:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime