Home»Knjige»“Neonski bluz” spojio Stari Rim, ledeni Lenjigrad, pop zvezde u zadimljenom pabu… Stigla je nova zbirka priča Dejana Stojiljkovićaa

“Neonski bluz” spojio Stari Rim, ledeni Lenjigrad, pop zvezde u zadimljenom pabu… Stigla je nova zbirka priča Dejana Stojiljkovićaa

4
Shares
Pinterest Google+
Dejan Stojiljković/Photo: Laguna promo
Dejan Stojiljković/Photo: Laguna promo

Zbirka priča “Neonski bluz” donosi nova prozna ostvarenja iz književne radionice jednog od najpopularnijih savremenih srpskih pripovedača.

Dejan Stojiljković je maestralno povezao priče o ukletom jezeru koje u svojim mračnim dubinama skriva jezivu tajnu, događaje na Kosovu 1999. i incident koji je mogao da izazove treći svetski rat. Pop zvezde prikazuje kao prave heroje koji uspevaju da taj rat spreče ili obične momke iz kraja koji uživaju u fudbalu kao sav ostali svet. Otkriva nam i neobične demonske intervencije u svetu rokenrola, a upoznaje nas i sa mahnitim serijskim ubicom željnim slave i popularnosti. U jednoj priči prenosi radnju u vreme rimskog cara Klaudija Gotskog dok zbirku zatvara potresnom parabolom o bezumlju rata i sudbini pojedinca, smeštenoj u zavejani Lenjingrad pod nacističkom opsadom.

Ekskluzivno: Samo na Headlineru pre svih pročitajte odlomak iz nove knjige “Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića… i kakve sve to veze ima sa braćom Galager

Pripovetka “Neonski bluz“, po kojoj cela zbirka i nosi naslov, prilika je za još jedan susret sa Nemanjom Lukićem, jednim od omiljenih književnih likova i glavnim junakom kultnog romana “Konstantinovo raskršće”.

Neonski bluz/ cover
Neonski bluz/ cover

Prema autorovim rečima, ova knjiga je neka vrsta preseka njegovog pripovedačkog opusa nastalog u poslednjih nekoliko godina, od zbirke “Kišni psi” naovamo.

– Upravo ta knjiga je potvrdila da postoji interesovanje za kraću proznu formu  i da nas naša publika ne čita samo kad pišemo romane. Smatram da svaki pisac treba da se okuša u pisanju pripovetke jer ona je suština i temelj književnog izraza. Prosto, ko ume da se precizno i lepo izrazi na manjem prostoru – umeće i na većem. Žanrovski su to dosta različite priče, od realizma, preko horora do istorijske fikcije. Ali su opet deo jednog pripovedačkog univerzuma koji gradim, evo, skoro dvadeset godina – istakao je Stojiljković.

Stojiljković još jednom pokazuje raskošni talenat u pisanju priča i povezivanju događaja na vremenskoj liniji koja se prostire od starog Rima do današnjih dana.

Zbirku priča “Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Previous post

Kortni Lav oduševljena obradom njene "pesme iz toaleta" koju je otpevala Majli Sajrus

Next post

Onlajn šetnja kroz pet segmenata izložbe Nova Festivala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *