Home»Muzika»Make Sense… Online koncert orkestra Muzikon i džez kvarteta Schime 23. decembra na Kolarcu

Make Sense… Online koncert orkestra Muzikon i džez kvarteta Schime 23. decembra na Kolarcu

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

U okviru koncertne sezone Make Sense, orkestar Muzikon u saradnji sa džez kvartetom Schime organizuju koncert Fusion Makes Sense u Velikoj dvorani Kolarca, a koji će se prikazati onlajn zbog epidemiološke situacije u okviru Agelast Session a na istoimenom YouTube kanalu 23. decembra od 19:00 časova.

Slušaoci će imati priliku da čuju žanrovske varijacije klasične muzike u fuziji sa džezom. Orkestar će izvoditi autorske kompozicije džez sastava Schime u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar.

Pored nekih već poznatih, biće izvedeno i nekoliko premijernih kompozicija ovog džez kvarteta, koje su delo Luke Ignjatovića i Save Miletića.

Aranžmane za gudački orkestar potpisuju kompozitori Vladimir Nikolov i Ana Krstajić.

Ovo je treća koncertna sezona Make Sense. Dva koncerta su održana u septembru – Nature Makes Sense u Botaničkoj bašti i Midnight Makes Sense – ponoćni koncert na terasi Kvake 22.

Muzikon/ Photo: AleX
Muzikon/ Photo: AleX

Kamerni orkestar Muzikon je multimedijalni je umetnički sastav iz Beograda, koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost, sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva.

Uz klasični repertoar, Muzikon razvija i izvodi drugačije projekte, bilo kroz program, ili način izvođenja koncerta.

Pored koncerata, aktivnosti orkestra Muzikon podrazumeju i brojne akcije i kampanje, koje se tiču kako promocije kvaliteta klasične muzike i samog orkestra, tako i šire kulturne i muzičke edukacije. Povrh toga, orkestar okuplja najbolje mlade profesionalce sa prostora Srbije i ostvaruje saradnju sa inostranim izvođačima iz najboljih svetskih orkestara.

Gerilske akcije po gradu i razvoj interaktivnih instalacija uticale su na efikasnu promociju kod nove mlade publike.

Tokom prethodnih sezona, Muzikon se igrao sa formom i programom – od onih u velikim salama, do onih u tramvajima.

Koncerti Muzikona variraju od premijernog izvođenja prve simfonije Aleksandra Sedlara, preko sviranja Queena, Beatlesa i Zeppelina, natupa sa Borisom Berezovskim, Stefanom Milenkovićem, turneje u Kini sa filharmonijom iz Salcburga, do malih nastupa na raznim lokacijama i neobaveznih svirki za sugrađane.

Schime/ Photo: Promo (Agelast)
Schime/ Photo: Promo (Agelast)

Schime je autorski džez bend osnovan 2015 godine u Beogradu i čine ga: Predrag Milutinović (bubnjevi), Boris Šainović (kontrabas) i Luka Ignjatović (saksofon).

Od samog početka, ovaj sastav se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste benda, Luke Ignjatovića.

Pored izvođenja originalne muzike, koja je pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza kao i klasične muzike, sastav veliku pažnju posvećuje kolektivnoj improvizaciji i interakciji.

Schime je debi album objavio “Do You Really Wanna Play?“ 2016 godine za izdavačku kuću Metropolis Music Company.

Posle objavljivanja ovog izdanja sastav je dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalu. U tom trenutku njima se priključuje klavirista Sava Miletić.

Schime je drugi album pod nazivom “Visualisation“ objavio za švajcarsku izdavačku kuću UNIT Records u maju 2018.

Početkom iste godine bendu se priključio tenor saksofonista Rastko Obradović. U ovom proširenom sastavu bend je u maju 2018 godine nastupio na čuvenom festivalu “Moers” (Nemačka) a zatim u avgustu iste godine i na festivalu “Jazz in Marsiac“ u Francuskoj kao finalisti European Radio Competitiona.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i inofrmisanja Republike Srbije iz oblasti savremenog stvaralaštva za 2020. godinu i od strane SOKOJ- a.

Livestream prenos i produkciju koncerta podržali Hooloovoo i ProductionPool.

Previous post

Klaris se vratila na posao... Objavljen tizer za seriju zasnovanu na filmu “Kad jaganjci utihnu”

Next post

Pogledajte do sada neobjavljeni snimak Liama ​​Galagera u obradi legendarne himne The Who "My Generation"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *