Šta reći… to su Japanci… Napravili mašinu koja steriliše knjige u biblioteci

0
112
Oglasi
Knjige/Photo: Pixabay
Knjige/Photo: Pixabay

Biblioteke širom Japana od sada koriste mašinu koja steriliše knjige pomoću ultraljubičastog svetla, što daje sigurnost i uverenje posetilaca da mogu bezbedno da iznose iznajmljene knjige tokom pandemije korone, javila je agencija Rojters.

Biblioteka Narimasu u Itabašiju, severno od Tokija, poseduje tu mašinu instaliranu još od 2018. godine, ali je direktor te ustanove naglasio da se ona sada koristi trostruko više.

U prodaji knjiga “Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa” koju možete i da “preslušate”

Čitaoci mogu da koriste mašinu koja se nalazi odmah pored prednjeg dela stola u biblioteci, nakon što uzmu knjige, a zatim opet po povratku, ali sve to nije obavezno, odnosno nije uslov da se jedino tako sme ući u biblioteku.

Upravnici biblioteka u zemlji instaliraju tu mašinu, uz pomoć koje je potrebno 30 sekundi da se knjiga steriliše pomoću UV svetlosti i onda korisnici samo treba da “lepršaju” stranicama da bi očistili prašinu.

Za mnoge od onih koji su bili u biblioteci ta mašina je bila veliko iznenađenje, jer im je odbojna pomisao na mogućnost prenosa kovida 19 preko knjiga.

Ekskluzivno: Samo na Headlineru pre svih pročitajte odlomak iz nove knjige “Neonski bluz” Dejana Stojiljkovića… i kakve sve to veze ima sa braćom Galager

Korisnica Eriko Isozaki, koja dolazi u biblioteku jednom nedeljno da pozajmljuje dečije knjige, rekla je da je mašina veoma zabavna njenom sinu, jer je on bio fasciniran upravo plavim ultraljubičastim svetlom, koje je za njega prava atrakcija.

– Nisam sigurna koliko je ovo efikasno, ali mislim da je bolje i to nego da nemamo ništa, a i zabavno je, jer izgleda da moje dete baš uživa u gledanju mašine – izjavila je Eriko Isozaki.

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… “Dženis, njen život i muzika”

Mnogi od njih su koristili mašinu prilikom vraćanja knjiga, kao što je to činio 77-godišnji Jasuhita Kobajaši, koji je takođe izrazio blagu sumnju kao i prethodna korisnica.

– Osećam olakšanje, jer sterilišem knjige, ali nisam siguran da li je to stvarno efikasan način.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime