U prodaji knjiga “Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa” koju možete i da “preslušate”

0
155
Ivan Ristić, Aleksandar Pavlić i Nebojša Marić/ Photo: Promo
Ivan Ristić, Aleksandar Pavlić i Nebojša Marić/ Photo: Promo

Zbirka najboljih srpskih rep tekstova po izboru Aleksandra Pavlića, Ivana Ristića i Nebojše Marića objavljena je u izdanju Društva ljubitelja popularne kulture i može se kupiti u knjižarama širom Srbije, kao i preko sajta dljpk.com/repotpisani.

Knjiga “Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa” prva je ovakva zbirka kod nas i rezultat je jedinstvenog istraživanja više od 330 autora i više od 7.000 pesama objavljenih od pojave prvih domaćih rep pesama s kraja 80-ih.

Žilav kao korov koji raste između dva betonska bloka, srpski rep je izrastao u predivnu monumentalnu biljku, a njenih 100 najlepših cvetova prikazani su u ovoj zbirci. 

Knjiga je svojevrsni dokaz da hip hop, kao naša poslednja autentična subkultura, glasno i nezaustavljivo grabi napred ne tražeći za to dozvolu od bilo koga.

Pesme u knjizi imaju: Ramirez (grupa Sunshine), Smoke Mardeljano, Škabo (samostalno i Beogradski sindikat), Sajsi MC, Kiza Robin Hood, Arafat, Voodoo Popeye, Gru, Brut, Marčelo, BIGru i Paja Kratak, Marconiero, Bvana iz lagune i Mikri Maus (Prti Bee Gee), Mimi Mercedez, Iskaz, Lou Benny, Struka, Gipsy Mafia…

Ispod teksta svake pesme nalazi se QR kod, a njegovim skeniranjem čitaoci mogu da preslušaju pesmu ili pogledaju spot. “Slušanje” zbirke pesama pionirski je poduhvat u našem izdavaštvu.

Retpotpisani/ Photo: Promo
Retpotpisani/ Photo: Promo

Glavni ulog “Repotpisanih” je stav potpisnika knjige da postoje hip hop tekstovi na srpskom jeziku koji mogu da izdrže belinu papira u knjizi.

Priređivači ove antologije ne beže od subjektivnosti. Ipak, taj izbor ne određuje prevashodno ukus, niti je reč o metodu koji u prvi plan stavlja prvenstvo, hronologiju ili “istorijski značaj“.

Nasuprot tome, postoje konkretne karakteristike koje su suštinski uticale na odabir. Selektori su tražili upečatljiv tekstualni motiv pesme (važan “sada i ovde“), zatim da je određeni stilski pravac u repu potpuno “izmešten“ i lokalizovan, kao i originalan način pripovedanja i korišćenja, odnosno, neki bi rekli – kvarenja jezika.

Pesme nisu deljene na “dobre” i “loše”, već su autori izdvojili prvih 100 na osnovu navedenih merila i svojih uverenja. Jedno od njih je i da hip hop daje važan doprinos srpskoj kulturi i zaslužuje više prostora u javnosti.

Izdavači se nadaju da će čitanje “Repotpisanih”, osim izazivanja neophodnog beefa (u skladu sa dobrim običajima hip hopa), podstaći druge na slične poduhvate i prevrednovanja. U tom smislu, ovo je jedan mogući izbor i poziv na sučeljavanje.

Sajsi MC/ Photo: AleX
Sajsi MC/ Photo: AleX

– Pred čitaocima nije samo esnafski, arhivski i profesionalni poduhvat. Štaviše, izveden je umnogome zahvaljujući sećanju na ljubav, druženje, produktivna neslaganja i rasprave sa Markom Nikolićem (1980 – 2016), dugogodišnjim prijateljem i saradnikom, koji je brojnim tekstovima i javnim nastupima bodrio i kudio hip hop kulturu u Srbiji, počevši od našeg web-magazina Popboks, gde smo se i sreli. Njemu posvećujemo ovu knjigu – poručili su priređivači knjige, višegodišnji hroničari, kritičari i afirmatori hip-hop kulture kod nas.

“Repotpisani – 100 najboljih tekstova srpskog hip hopa” je treća knjiga Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju Popboksa (2004 – 2013).

Pre nje objavljene su monografija nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića “Kako je bio rokenrol” i biografija kultne novosadske grupe Luna -” Ogledala Lune”.

“Repotpisani” ujedno najavljuju novu izdavačku kuću Popbooks, osnovanu pod okriljem Društva, koja već ima u pripremi nekoliko izdanja, čije se objavljivanje uskoro očekuje.

Fokus Popbooksa biće prvenstveno na atraktivnim muzičkim i filmskim izdavačkim poduhvatima. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime