Home»Kult»Plavuša zvana enigma… Amanda Lir bila je Dalijeva muza, Bouvijeva ljubavnica, a nikad nije dokazano da je – žena

Plavuša zvana enigma… Amanda Lir bila je Dalijeva muza, Bouvijeva ljubavnica, a nikad nije dokazano da je – žena

4
Shares
Pinterest Google+
Amanda Lir/Photo: YpuTube printscreen
Amanda Lir/Photo: YpuTube printscreen

Amanda Lir je, najverovatnije, rođena kao Amanda Tap, davne 1946. godine u Hong Kongu. Ili još davnije 1939, u Sajgonu. Nije sigurno ko su joj bili roditelji, svašta se pričalo o njenom egzotičnom poreklu… A možda je zapravo rođena kao Alan Tap?

Mnogi su, zapravo, sigurni da je bila dečak, iako se o Amandi Lir malo toga može sa sigurnošću tvrditi. Postala je poznata kao ljubavnica Dejvida Bouvija i Salvadora Dalija, zavladala je Evropom kao moćna disko diva, a u svemu tome ostala jedna od najvećih šoubiz misterija.

 

Dopada joj se taj status, a internet je i dalje pun najrazličitijih informacija o njenoj prošlosti koje ona sama nikad nije potvrdila.

– Čini mi se da današnji pop svet ništa ne voli više od čudaka, neobičnih ljudi koji su misterija sama po sebi – konstatovala je svojevremeno Amanda Lir, koja je uspela da se vine do zvezda, a da ni njeni najveći fanovi ne znaju ni kad je rođena, ni odakle dolazi, ni kroz šta je sve prošla pre nego što je uspela da skrene pažnju na sebe kao atraktivna plavuša sa stavom, u koju se zaljubljuju kreatori i umetnici.

 

– Odrasla sam misleći da sam ružna! Bila sam previsoka, premršava, nisam imala grudi, imala sam ‘azijatske’ oči i jagodice moje majke i ogromna usta i zube. Izgledala sam potpuno drugačije od svih mojih drugarica i nikada se nisam smejala! Odjednom, sve ove mane, sve ono čega sam se toliko stidela, postale su moje prednosti. Pukim slučajem, kao i većina stvari u mojoj karijeri – ispričala je.

 

Njen put, bar onaj poznatiji deo, kreće šezdesetih, kad je počela da se bavi manekenstvom i za samo godinu dana se probila da otvori reviju Pako Rabana. Ubrzo se fotkala za naslovne strane magazina kao što su Elle i Vogue, radila revije za Yves Saint Laurent i Chanel, uživala u druženju sa slavnima i partijanju po klubovima.

Salvador Dali, kojeg je upoznala 1965, opisao ju je kao “prelepi skelet”.

Genijalni umetnik joj je postao mentor i ljubavnik, zajedno su putovali i stvarali 15 godina, iako je on paralelno bio i u braku sa čuvenom Galom. E, takva je žena bila Amanda, tako je znala da zaintrigira. Žena? Priča se da je upravo Dali platio Amandi operaciju promene pola u Kazablanki, a da su je ranije viđali u gej klubu u Parizu kako nastupa kao transvestit pod imenom Alen Tap, tj Peki d’Oslo. Nije teško poverovati u to, imajući na umu njen ekscentričan izgled i duboki glas.

Lir je tvrdila da je to bila fora iza koje stoji sam Dali, koji je hteo da se poigraju sa medijima i javnošću, mada… Cela ta priča i dalje je enigma.

Previous post

Underforce samouvereni pred finale Mobil Music Festa: Nema pritiska, znamo ko smo i znamo da smo dobri

Next post

Nemačka predviđa povratak koncerata i festivala za leto 2021. godine... i to njihova vlada garantuje sa 2,5 milijardi evra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *