Home»TV»Netflix popustio pod pritiscima kraljevske porodice… Produkcija priznala: Serija “Kruna” je – fikcija

Netflix popustio pod pritiscima kraljevske porodice… Produkcija priznala: Serija “Kruna” je – fikcija

4
Shares
Pinterest Google+
The Crown/Photo: promo
The Crown/Photo: promo

Serija “Kruna” uzdrmala je dvor i političke krugove, koji se već danima bave pitanjem verodostojnosti događaja u novoj sezoni.

Nakon prošlonedeljnih kontroverzi i prozivanja iz političkih krugova zbog upitne istinitosti radnje hit serije “Kruna”, sada se napokon oglasio i Netflix.

Podsetimo, osim što su se protiv prikazanih događaja već pobunili iz kraljevske porodice, sada je reagovao i britanski državni sekretar za kulturu, medije i sport Oliver Dovden. On traži od Netfliksa da seriju jasno označi kao delo fikcije.

Ova platforma “ne planira” da dodati disklejmer, tj. izjavu o odricanju odgovornosti za “Krunu” navodeći da je njihova raskošna drama o britanskoj kraljevskoj porodici fikcija.

Kraljevska porodica poručila Netfixu: Potvrdite da je serija “Kruna” fikcija

U službenoj izjavi iz Netfliksa tvrde da su seriju od samog početka predstavljali kao dramsku seriju, što ona i jeste, a ne dokumentarac kako neki sada navode.

“Uvek smo ‘Krunu’ predstavljali kao dramu – i imamo puno poverenje da naši korisnici razumeju da je to delo fikcije koje se uglavnom temelji na istorijskim događajima”, navode iz kompanije i dodaju:

“Stoga, nemamo planove – i ne vidimo potrebu – da dodamo disklejmer”.

– Bojim se da će nova generacija, koja ove događaje nije proživela, pomisliti da se sve odvilo baš kako je prikazano u seriji – rekao je Dovden za The Mail on Sunday.

Zanimljivo, pitanjem istorijske verodostojnosti niko se nije bavio tokom ranijih sezona serije koja je premijerno prikazana još 2016. godine i prati dugu vladavinu kraljice Elizabete II koja je započela 1952. godine.

The Crown/Photo: promo
The Crown/Photo: promo

Ali, radnja aktualne četvrte sezone smeštena je u 1980, deceniju podele u Britaniji. Među likovima su konzervativna premijerka Margaret Tačer, čiji je 11-godišnji mandat transformisao i podelio Britaniju, i pokojna princeza Dajna, čija je smrt u automobilskoj nesreći preobrazila naciju i svet.

Neki konzervativci su kritikovali prikaz programa Tačer, koju glumi Džilijan Anderson, prenosi Jutarnji. Prva britanska premijerka, koja je umrla 2013, prikazana je mahom kroz sukob s kraljicom Elizabetom, koju glumi Olivia Kolman, ali neki pak ističu da je njihovo neslaganje u seriji preterano.

Cenzura u Bakingemskoj palati… Imaju sopstvenu bioskopsku salu, ali zaposlenima zabranjeno da gledaju seriju “Kruna”

Kreator “Krune” Piter Morgan, čiji rad takođe uključuje drame koje tematizuju nedavnu istoriju “Kraljica” i “Frost / Nixon”, branio je svoje delo, rekavši da je temeljno istraženo i istinito u duhu.

Čarls Spencer, Dajnin brat, pozvao je Netfliks da doda disklejmer.

– Mislim da bi “Kruni” enormno pomoglo kad bi na početku svake epizode izjavio da ‘to nije istina, ali da se temelji na nekim stvarnim događajima’. Brine me da ljudi misle da je ovo sve potpuna istina i to nije fer – rekao je za ITV.

HL/Izvor: B92.net

Previous post

Danas počinje online izdanje festivala Alternative Film/Video 2020

Next post

Koncert koji spaja stvarno i virtuelno... Massimo 10. decembra u dvorani Vatroslav Lisinski

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *