“Ja to tamo pevam”… Objavljena pesnička autobiografija Dušana Kovačevića

0
57
Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen
Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen

Njegove filmove svi volimo i malo je onih koji nisu gledali “Ko to tamo peva“, “Maratonci trče počasni krug“, “Profesionalac“, “Balkanski špijun“, “Sabirni centar“. O predstavi “Radovan III“ da i ne govorimo.

Pred čitaoce sada stiže jedinstvena pesnička autobiografija našeg čuvenog dramskog pisca, scenariste, reditelja, komediografa i akademika Dušana Kovačevića – “Ja to tamo pevam“.

Ova neobična autobiografija ne sadrži samo pesme, koje će mnogi prepoznati iz njegovih drama, predstava i filmova, nego i komentare, zapise, pa i čitave priče koje se oko tih pesama pletu.

Autor sa čitaocima deli svoje uspomene na okolnosti pod kojim su te pesme nastale i istovremeno ih upoznaje sa njihovim interpretatorima – glumcima, pevačima, kantautorima – u vreme kada su se pripremale za izvođenje.

Ja to tamo pevam/ Photo: Promo (Laguna)
Ja to tamo pevam/ Photo: Promo (Laguna)

– Knjiga pesama “Ja to tamo pevam” napisana je kao sećanje na mojih pola veka bavljenja pozorištem, filmom i literaturom uopšte – rekao je Dušan Kovačević i dodao:
– U tim filmskim, pozorišnim pričama ispisane su mnoge pesme i one su bile u mojim fasciklama sačuvane za dane kad budem imao vremena da ih saberem, odaberem i objavim. To vreme je došlo iznenada u ovom nevremenu kad sam imao vremena da se posvetim toj knjizi. Uz pesme su i priče, beleške, anegdote kako su one nastajale, ko ih je komponovao, pevao i glumio, ako su bile samo govorene. Meni je stalo do priča iz ove knjige jer su to drage uspomene na rad sa ljudima kojih, nažalost, većinom nema. Reč je o našim najboljim glumcima, pevačima i kompozitorima.

Podeljena u četiri “ciklusa“ (“Ko to tamo peva“, “Dvanaest pesama za dvanaest meseci“, “Nije loše biti čovek“ i “Iz porodičnog albuma“), ova zbirka pesničkih slika (koju je izuzetno duhovito ilustrovao Goran Ratković) podsetiće ljubitelje Kovačevićevih oporo-humornih i ponekad fantastičnih komada na opsesije i naravi njegovih junaka, kao i na vreme i prilike kada su Kovačevićevi komadi i pesme u njima nastajali.

Knjigu “Ja to tamo pevam“ možete da kupite od srede, 9. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

https://www.youtube.com/watch?v=4P4G1uBN_E4&ab_channel=GitanScarface

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime