Home»Muzika»Ne, ne, ne… Ako ste negde pročitali da je agent CIA “Bill Oxley” priznao da je ubio Boba Marlija, naleteli ste na “genijalno” smišljeni fake news

Ne, ne, ne… Ako ste negde pročitali da je agent CIA “Bill Oxley” priznao da je ubio Boba Marlija, naleteli ste na “genijalno” smišljeni fake news

4
Shares
Pinterest Google+
Bob Marli/Photo: Facebook
Bob Marli/Photo: Facebook

Život nam se pretvorio u fake news i sve je teže razlikovati istinu od laži.

Jedan od najflagrantnijih primera, koji je zaludeo gotovo čitav svet, je teorija zavere o navodnom ubistvu rege legende Boba Marlija.

Kada je 1981. legenda rege muzike Bob Marli preminuo od raka, kada je imao samo 36 godina, za njegovo ubistvo optužena je ni manje ni više nego – CIA.

Tako barem ide priča podeljena na Facebooku. Bilo je nekoliko sličnih naslova: “Ubio sam Boba Marlija, bivši agent CIA priznao” ili “Ubio sam Boba Marlija – agent CIA priznao na samrti” ili “Bivši agent CIA Bil Oksli otkriva kako je ubio Boba Marlija”.

U tim tekstovima tvrdilo se da je 79-godišnji Bil Oksli, bivši agent američke Centralne obaveštajne agencije, priznao smrtnu postelju da je ubio Marlija zarazivši ga “virusom raka i bakterijama”.

Priču su prilično brzo proverili i ocenili lažnom britanski Channel 4 News i američki Snopes, koji se bavi upravo proveravanjem činjenica. Međutim, to nije sprečilo neke muzičare, kao što su TI i Basta Rajms na primer, da nastave da ubeđuju ljude kako je to istina. I tako se ova teorija zavere već godinama vuče po mrežama.

I Snopes i Channel 4 pronašli su da izvor priče vodi do fake news web stranice  pod nazivom YourNewsWire, koja ju je objavila 30. novembra 2017. Izvorni link sada preusmerava na web stranicu pod nazivom News Punch, koje ima slogan “Tamo gde se mainstream plaši da uđe”. Ali priča je ista.

TAKO JE (O LJUBAVI) GOVORIO BOB MARLI: SAMO JEDNOM U ŽIVOTU NAĐEŠ NEKOG KO MOŽE DA OKRENE TVOJ SVET

“Web stranicu je registrovao Šon Adl-Tabatabai, bivši producent BBC-a koji je nastavio da raditi za web stranicu teorija zavere Dejvida Icka, koji veruje da svet kontrolišu prerušeni gušteri grabljivci koji prinose ljudske žrtve”, saopštio je Channel 4.

Ko je “bivši agent CIA Bill Oxley”?

Snopes je saopštio da nisu mogli da pronađu nikakav zapis da je “Bil ili Vilijam Oksli imao bilo kakve veze sa CIA, a ni njegovo ime, ni citati koji mu se pripisuju, ni osnovne činjenice priče vesti iz Wire Newsa nisu nigde potvrđeni”.

A fotografija Okslija – starog belca u bolničkom krevetu – korišćena u nekim verzijama priče, uključujući i original, zapravo je stock fotografija jednog poljskog fotografa koja je okrenuta za 90 stepeni.

Lažni Bil Oksli/Photo: Stock
Lažni Bil Oksli/Photo: Stock

Kanal 4 proverio je priču u decembru 2017. godine, nekoliko dana nakon što se prvi put pojavila na mreži.

“Članak kaže da je Bil Oksli pacijent u bolnici Mercy u Mejnu u Americi. Ali nije”, saopštio je Channel 4.

BOB MARLI JE LAGAO O TOME KO JE NAPISAO “NO WOMAN, NO CRY”… IZ JEDNOG NEVEROVATNO DIRLJIVOG RAZLOGA

Uprkos svemu, ova priča ovih dana ponovo kruži po mrežama , tako da – ne nasedajte. “Bil Okli” nije ubio Marlija.

Bob Marli umro je 11. maja 1981. u Kedars of Lebanon bolnici u Majamiju. Podlegao je posledicama retkog oblika melanoma, koji mu je dijagnostikovan 1977. ispod nokta na nožnom prstu.

Mašta može svađta

“Bil Oksli” nažalost nije jedina teorija zavere o smrti rege legende.

Prema najprihvaćenijoj, njega je zbog političkog uticaja na Jamajci likvidirala CIA.

Šuškalo se da je Karl Kolbi, sin pokojnog direktora CIA Vilijama Kolbija, Marliju dao čizme u kojima je bila žica od radioaktivnog bakra. Kada ih je muzičar obuo, ona ga je ubola u prst i izazvala rak.

Pričalo se i da je lekar kod kog je išao na terapije hranom bio bivši SS-ovac koji je zajedno sa CIA otrovao Marlija.

Povod za tako bizarne sumnje, bio je pokušaj ubistva muzičara ispred njegove kuće u Houp Roudu 1976. Marli je uspeo da preživi napad trojice naoružanih ljudi, čiji identitet nikad nije utvrđen.

Zato su mnogi nakon njegove smrti sumnjali u to da je slavni muzičar “tek tako” dobio rak kože.

Inače, Marli je prvi put primetio da s njegovim prstom nešto nije u redu, kada se povredio igrajući fudbal. Savetovano mu je da amputira prst, ali je odbio jer je prema njegovoj rastafarijanskoj veri, telo hram, koji ne sme da se skrnavi. Bolest se do leta 1980. proširila celim telom.

IZGUBLJENO BLAGO BOBA MARLIJA OPET SIJA: SPASENO I DIGITALIZOVANO 13 AUDIO KASETA KOJE SU TRULILE U PODRUMU 40 GODINA

U septembru 1980. izgubio je svest tokom nastupa u Pitsburgu, otkazao sve koncerte i hitno otputovao u Nemačku na lečenje hranom kod kontroverznog lekara Jozefa Iselsa. Posle osam meseci bezuspešnih terapija, vratio se u rodnu Jamajku.

Kada mu se stanje toliko pogoršalo da više nije mogao da funkcioniše u kućnim uslovima, prebačen je u bolnicu u Majamiju, gde je i umro u 37. godini života.

Sahranjen je na Jamajci o trošku države 21. maja, a govor mu je držao premijer Edvard Sega lično. Njegovo telo počiva u kapeli, zajedno sa voljenom Gibson Les Paul gitarom.

Previous post

Preminuo Tika Arsić... Glumac izgubio bitku sa opakom bolešću

Next post

Ekskluzivno: Samo na Headlineru pre svih pročitajte odlomak iz nove knjige "Neonski bluz" Dejana Stojiljkovića... i kakve sve to veze ima sa braćom Galager

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.