Home»Muzika»Darko Rundek & Ekipa objavili “Brisani prostor”

Darko Rundek & Ekipa objavili “Brisani prostor”

4
Shares
Pinterest Google+
Darko Rundek/ Photo: Zoran Lazarević Laki (Arsenal fest)
Darko Rundek/ Photo: Zoran Lazarević Laki (Arsenal fest)

Rundek & Ekipa objavili su danas dvostruki EP pod nazivom “Brisani prostor”, sa koga je istovremeno kao treći singl i lyrics video izdvojena pesma “Mila”.

I raniji albumi Darka Rundeka, sa Cargo Orkestrom i Triom, proizlazili su u muzičkom smislu iz saradnje, a “Brisani prostor” je prvo izdanje posle Haustora na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora – basiste Ekipe Roka Crnića.

Upravo je i “Mila” proizašla iz pera Crnića, koji pesmu opisuje u kratkim crtama: “Nošenje sa otpuštanjem, prihvaćanje. Ljudska blizina u vreme kad je distanca znak obzirnosti. Razumevanje ličnog prostora osobe koju voliš”.

Celina “Brisanog prostora” ispričana je kroz dve priče: “Do” i “Od”, koje se međusobno dopunjuju i slušalac može da bira njihov redosled.

Pet pesama je na jednom i pet na drugom CD-u (Menart/Long Play). Zgusnuto i koncentrisano. Likovi u tim pričama su na brisanom prostoru između kraja i početka, prenuli su se i u njima odjekuje svet na prekretnici.

Oni na intiman način govore o globalnom, na lični način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o opštem. “Brisani prostor” u celini sadržajno jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak.

Roko Crnić i Darko Rundek/Photo: Sandra Hržić (promo, Long Play)
Roko Crnić i Darko Rundek/Photo: Sandra Hržić (promo, Long Play)

O saradnji sa Ekipom i nastanku “Brisanog prostora”, kog su ranije najavili singlovi “Unutarnji glas” i “Tko su svi ti ljudi”, Darko Rundek kaže:
– Naše su probe i snimanja najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju “na slušanje”. Jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku. Kad bi ta muzika pitala za pesmu, pojavljivale su se reči, ponekad improvizirane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih beleški. Snimke tog rada poslužile su kao osnova EP-a “OD”. Na EP-u “DO” je pet pesama na kojima smo aranžmanski radili i snimili ih u DM studiju s Marijem i Zvonimirom Domazetom kao snimateljima i domaćinima. Ima Rokovih i mojih pesama, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst. On je puno učinio za kristalisanje pesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cele Ekipe obilato izvirao. Igor Pavlica je svirao trubu i pevao. Saksofonistkinja Ana Kovačić je s njim zajedno slagala brass linije, ali i svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintisajzer i gitaru. Bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon. Ja sam si dao oduška na električnoj gitari, a Roko Crnić je svirao bas i pevao. Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dve pesme, a David Vid Rundek pridružio nam se na više proba. Možemo čuti njegov glas na pesmi “New World”. Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja. Taj je proces bio dugotrajan i poman.

“Brisani prostor” objavila je na dvostrukom CD-u promoterska kuća Long Play za područje Srbije, Crne Gore i Makedonije, moći će da se kupi od 8. decembra u prodavnicama u Beogradu: Jugoton, Dallas i Metropolis, u Novom Sadu u Mungos CD Shopu i u Nišu u Energy Music Shopu.

Previous post

A toliko smo se radovali... Otkazan koncert Nick Cave and The Bad Seeds u Beogradu

Next post

Noć knjige od 14. do 18. decembra... Pripremite svoj spisak naslova na vreme!

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *