Home»Muzika»Koverdejlova bela zmija guta gitariste… Kroz Whitesnake ih je do sada prošlo – čak 12!

Koverdejlova bela zmija guta gitariste… Kroz Whitesnake ih je do sada prošlo – čak 12!

6
Shares
Pinterest Google+
Whitesnake/ Photo: AleX
Whitesnake/ Photo: AleX

Uz Dejvida Koverdejla, koji je kamen temeljac benda, ostali članovi stalno se menjaju: odlaze, isterani su, dolaze novi, neki se vraćaju… Uprkos tome, Whitesnake je jedan od najznačajnijih rock bendova ikada.

Koverdejlov poseban vokal i veliki entuzijazam upisao ga je u sam vrh hard rocka. Još i pre grupe Whitesnake, ispisavao je i definisao istoriju rock muzike jer je pevačku karijeru započeo u legendarnoj grupi Deep Purple.

WHITESNAKE OBJAVILI CD I DVOSTRKI LP (CRVENI, NARAVNO) SA SVOJIM NAJBOLJIM LJUBAVNIM PESMAMA

Posle odlaska iz Deep Purplea, Koverdejl je objavio dva samostalna albuma, a onda1978. godine osnovao Whitesnake. Od bluzerskih korena preko glam-rock ekstravagance osamdesetih pa sve do danas uz nešto moderniju rock produkciju, Whitesnake ostaje veran svome zvuku, ali ne i članovima benda.

Za 42 godine koje su iza ove hard rock grupe u njoj je, verovali ili ne, sviralo čak 12 gitarista:

Miki Mudi

Jedan od originalnih članova benda, Miki Musi, u Whitesnakeu je svirao gitaru od 1978. do 1983. Budući da je više voleo classic rock i blues stvari kakve su svirali u početku, Mudiju se nije sviđao žešći smer u koji je bend kasnije krenuo. Pre početka snimanja kultnog albuma “Slide it In” Mudi je napustio bend.

Berni Marsden

Uz Mikija, Berni Marsden takođe je bio u prvoj postavi benda. Zajedno s Koverdejlom i Mudijem napisao je neke od najpoznatijih Whitesnakeovih pesama, uključujući “Fool for Your Loving”. Bend je napustio godinu dana pre Mudija, a zamenio ga je Mel Galej. Marsden je ranije bio član grupe UFO, a posle Whitesnakea sarađivao je s mnogim muzičarima a okušao se i u solo karijeri.

Mel Galej

Mel Galej je 1982. pozvan kako bi zamenio Marsdena, ali ni on se u bendu nije zadržao dugo. Nažalost, povredio je levu ruku pa su ga česti operativni zahvati sprečavali u nastupima uživo. Kasnije se ipak, uz pomoć uređaja nazvanog “Claw”, vratio sviranju gitare, ali nije se vratio u Whitesnake.

Džon Sajks

Džon Sajks, poznat i kao član grupe Thin Lizzy, Whitesnakeu se pridružio 1983. (kao zamena za Mudija). Kratko vreme gitarske deonice delio je s Galejem, a posle njegove povrede ruke postaje jedini gitarist benda. Prvi studijski trag ostavio je na američkoj verziji “Slide it In” albuma, a za slavni istoimeni “Whitesnake” album velikim delom je učestvovao i kao autor. Ipak, priča završava nakon što je Koverdejl uoči objavljivanja albuma otpustio ceo bend. Spletom okolnosti, Sajks nikada nije dobio šansu da s bendom uživo odsvira neku od pesama u kojima je autorski učesvovao.

Vivijan Kempbel

Posle nesuglasica s Ronijem Džejmsom Diom (koji ga je na kraju izbacio iz svog benda), Vivijan Kempbel pridružio se grupi Whitesnake, ali saradnja nije trajala duže od godinu dana. Tek u nedavnim intervjuima Vivijan kao razlog odlaska navodi činjenicu kako mu se nije sviđala Koverdejlova distanciranost od ostatka benda. Odluka da napusti Whitesnake donesena je dogovorno. Jedini studijski snimak na kome je učesvovao je singl verzija pesme “Give Me All Your Love” snimljena 1988. godine.

METAL GITARISTI ODABRALI: TONI AJOMI ODSVIRAO JE NAJBOLJI RIFF SVIH VREMENA…

Adrijan Vandenberg

U bend je došao u isto vrijeme kad i Vivijan Kempbell – odmah pošto je snimljen album “Whitesnake”. Koverdejl je navodno još u ranim osamdesetim želeo da Vandenberg svira u Whitesnakeu, ali on je tada bio zauzet s sopstvenim bendom. Nakon što ta priča nije uspela, 10-ak godina kasnije, Vandenberg prihvata Koverdejlov poziv. Već za vreme prve turneje, pevač i gitarista kreativno su kliknuli pa koautorski Vandenberg potpisuje većinu pesama na “Slip of the Tongue” albumu. Ali, kao što je loša sreća pratila i dotadašnje gitariste Whitesnakea, i Vandenberg je zbog povrede bio sprečen u izvođenju pesama uživo. Srećom, oporavio se, a osim na “Slip of the Tongue” učestvovao je na akustičnom live albumu “Starkers in Tokyo” i 1997. godine na studijskom “Restless Heart”.

Stiv Vaj

Pošto se Adrijan Vandenberg povredio u bend je pozvan niko drugi nego legendarni Stiv Vaj koji je uskočio i za album snimio sve gitarističke deonice. Vremenom su se Vaj i Vandenberg “upisali” kao najcenjeniji i najslavniji Whitesnakeov gitaristički duo.

Voren DeMartini

Poznat kao gitarista benda Ratt, DeMartini je bio kratkoročno “zaposlen” za Whitesnakeovu turneju iz 1994. godine. Studijski ni autorski nije učestvovao ni na jednom albumu.

TOM MORELO: ZGROŽEN SAM ČINJENICOM DA MLADI GITARISTI NISU SPREMNI DA VEŽBAJU 8 SATI DNEVNO… SVI TRAŽE LAKŠI PUT SO SLAVE

Stiv Faris

Uz Vandenberga koji je bio čvrst oslonac benda, kao dodatni gitarista za turneju iz 1997. godine unajmljen je Stiv Faris kome je primarni bend tada bio Mr. Mister. Baš kao i sa DeMartinijem, ne postoji ni jedan službeni studijski album na kome je Faris ostavio trag u diskografskoj istoriji benda.

Dag Oldrih

Whitesnake je dobro poznat kao bend s dvojicom gitarista u postavi, a kao najdugotrajniji gitaristički par ističu se Dag Oldrih i Reb Bič. Dag je svirao od 2002. do 2014. godine i s Koverdejlom potpisuje sve pesme s albuma “Good to Be Bad” i “Forevermore.” Osim s Whitesnakeom, Oldrih je svirao s Roniejem Džejmsom Diom, a poznat je i po radu s raznim drugim bendovima među kojima svakako treba spomenuti Dead Daisies, Lion i Burning Rain.

Reb Bič

Trenutno drži titulu najduže aktivnog gitariste u stalno rotirajućoj postavi grupe. Štaviše, uz Koverdejla, on je član s najdužim stažom u bendu. Koverdejlovoj kipi pridružio se u isto vreme kad i Oldrih, 2002. godine. Od tada je svirao na svim studijskim i live izdanjima. Takođe, jedan je od originalnih članova grupe Winger, a sarađivao je i s brojnim muzičarima uključujući bendove Twisted Sister, Bee Gees i Dokken.

Džoel Hoekstra

Jedan od najnovijih članova, Džoel Hoekstra, bendu se pridružio 2015. godine, brzo pošto je došao i klavijaturista Majkl Lupi. Pre Whitesnakea, Hoekstra je pažnju privukao svirajući u Trans Siberian Orchestru i Night Rangeru. Učestvovao je na snimanju kolekcije Koverdejlovih obrada hitova iz ere kada je bio pevač grupe Deep Purple – okupljenih pod imenom “The Purple Album”. Svoj doprinos Hoekstra je ostvario i na najnovijem “Flesh & Blood” albumu koji će uskoro biri objavljen. Uz Whitesnake, član je pratećeg live benda pevačice Šer.

HL/Izvor:mixer.hr

Previous post

Arctic Monkeys sve prihode od koncerta i live albuma doniraju u dobrotvorne svrhe

Next post

Bili Ajliš obradila Beatlese... Ovako zvuči njena verzija legendarne "Something"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *