Home»Muzika»Jazz»Novi datum održavanja Beogradskog jazz festivala… “Jazzistance” od 16. do 21. decembra u DOB-u i Kombank dvorani

Novi datum održavanja Beogradskog jazz festivala… “Jazzistance” od 16. do 21. decembra u DOB-u i Kombank dvorani

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnje, 36. izdanje Beogradsakog jazz festivala održaće se od 16. do 21. decembra pod sloganom “Jazzistance” u Domu omladine Beograda i Kombank dvorani.

Festival će biti održan uz poštovanje svih važećih zdravstvenih mera i propisa koji se odnose na bezbednost publike i učesnika.

Dom omladine Beograda, kao organizator i glavna festivalska lokacija, potrudiće se da 36. izdanje najstarijeg i međunarodno najpriznatijeg srpskog džez festivala, iako u drugačijem formatu nego obično, protekne u znaku vrhunskih muzičkih dostignuća.

U fokusu će biti istaknuta imena srpske i regionalne džez scene – bilo da je reč o retrospektivama umetnika koji su ostavili značajnog traga u istorijatu festivala i džez muzike na ovim prostorima, bilo da je reč o koncertnim premijerama i nekim novim saradnjama.

– Nastavljamo i sa promocijom savremenih trendova na evropskoj džez sceni, koju, kao jedini srpski predstavnik u uglednoj Evropskoj džez mreži, sa pažnjom pratimo – ove godine ekskluzivni gosti stižu nam iz Austrije, Italije, Francuske i Mađarske. Tradicionalno, podršku i značajnu pažnju poklanjamo najmlađim srpskim džez snagama, posebnim programom koji je realizovan u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – poručili su organizatori.

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog jazz festivala  – “Jazzistance“, označava sa jedne strane izdržljivost i otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas u ovim teškim i komplikovanim epidemiološkim vremenima, dok sa druge strane opominje na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine – neophodnu fizičku distancu (na koju ni posetioci ne smeju da zaborave dok budu uživali u džezu tokom festivala).

Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak

Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala, 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupiće naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić koji godinama živi i radi u Beču.

Već dugo spada u vodeće muzičare na evropskoj džez sceni, a tokom dosadašnje uspešne internacionalne karijere napisao je više od 40 originalnih kompozicija i snimio 11 albuma pod svojim imenom, nastupao na brojnim festivalima i scenama uglednih koncertnih dvorana.

Nedavno je, kao redovni progesor imenovan i za šefa katedre za kontrabas na “Jazz-Institut Berlin“ pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin).

Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Domaća publika imaće priliku da Nenadove kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuje i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić Bass&Strings.

Sastav je imao je zapažen premijerni nastup u čuvenom Porgy&Bess klubu u Beču, dok će izvođenje na Beogradskom jazz festivalu biti prvo pred domaćom publikom.

Photo: Promo (BJF)
Photo: Promo (BJF)

U godini iza nas obeležen je veliki jubilej – 35. izdanje Beogradskog jazz festivala, koji je zaokružen objavljivanjem monografije koja je obuhvatila čitav dosadašnji istorijat manifestacije – od 1971. do 2019. godine.

Monografija (čiji je urednik Vojislav Pantić, džez kritičar i umetnički direktor BJF) izašlo je iz štampe pre svega nekoliko dana i promociju će imati u okviru ovogodišnjeg festivala.

Kroz obilje arhivskog materijala, dokumentacije, fotografija, novinskih kritika, sećanja, svedočenja i tekstova učesnika, savremenika i članova tima BJF, predstavlja opsežno svedočenje ne samo o istoriji festivala, već i džez muzike u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji.

Zato će, u znak muzičkog sećanja na deo bogatog istorijata Beogradskog jazz festivala, Velika sala Doma omladine 21. decembra biti mesto okupljanja nekih od najvećih legendi srpskog džeza.

Naši ugledni muzičari – saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić, sa svojim bendovima biće domaćini večeri na kojoj će nastupiti i renomirani gosti, koji će nas podsetiti na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

Podsećanje na dugu istoriju ove manifestacije ne bi bilo potpuno bez umetnika iz drugih džez centara nekadašnje Jugoslavije.

Makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski pijanista Matija Dedić, dvojica velikana regionalne muzičke scene, vrsni instrumentalisti i kompozitori, prvi put će nastupiti zajedno.

Svoje talente i bogato muzičko iskustvo ujediniće 20. decembra u Kombank dvorani kroz autorske kompozicije i poneko muzičko iznenađenje.

Azure/ Photo: Georg Cizek Graf (promo, BJF)
Azure/ Photo: Georg Cizek Graf (promo, BJF)

Ni ove godine, u uslovima otežanih putovanja i otkazanih turneja, beogradska publika neće ostati uskraćena za nastupe uvaženih predstavnika savremene evropske džez scene.

jedan od najznačajnijih savremenih austrijskih muzičara, Ulrih Dreksler domaćoj publici će ekskluzivno (koncertna premijera van Austrije) predstaviti program “Azure”, deo velikog projekta Liminal Zone.

U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo, koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku…

Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polja: “Chrome“, “Caramel“ i “Azure“, koja čine Liminal Zone.

U okviru 36. Beogradskog jazz festivala publika će imati priliku da čuje “Azure” u punoj postavi, koja donosi originalan spoj slobodoumnog džeza, savremene muzike i elektronike: Ulrih Dreksler – saksofon i klarineti, Loreta Hu  – glas, elektronika, Peter Cirbs  – elektronika, dizajn zvuka i Rafael Kušnig  – bubnjevi, perkusije.

Filipo Vinjato Trio/ Photo: Lana Kurova (promo, BJF)
Filipo Vinjato Trio/ Photo: Lana Kurova (promo, BJF)

Trombonista i kompozitor Filipo Vinjato jedan je od najboljih italijanskih džez muzičara mlađe generacije.

Karijeru je počeo rano, razvijajući se ne samo u domenu džeza, već i improvizovane, savremene, avangardne i world muzike.

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, među kojima je i nagrada “Best New Talent” koju su mu 2016. godine dodelili kritičari čuvenog magazina Musica Jazz.

Krajem 2014. osnovao je trio sa francuskim pijanistom Janikom Lestrom i mađarskim bubnjarom Atilom Đarfasom, sa kojim će se i predstaviti u Beogradu.

U zvučnom univerzumu Vinjatovog trija akustična i elektronska dimenzija delikatno se preklapaju i stapaju kroz dijalog između lirskih balada, hipnotičkog gruva i radikalne improvizacije.

Debi album “Plastic Breath” (Auand Records, 2016) doživeo je veliki uspeh kod džez publike i kritike i doneo je Triju niz nastupa na značajnim festivalima, kao i nagradu “The European Young Artists Jazz Award“ Burghausen džez festivala u Nemačkoj.

Početkom ove godine objavili su i album “Heidelberg – Live at Enjoy Jazz”, a nastup na Beogradskom jazz festivalu biće im prvi u Srbiji.

Avišaj Koen/ Photo: Andreas Terlaak (promo, DOB)
Avišaj Koen/ Photo: Andreas Terlaak (promo, DOB)

U okviru specijalnog programa (Beogradski džez festival +) beogradska publika imaće priliku da čuje  i jednog od svojih džez miljenika – izraelskog kontrabasistu Avišaja Koena.

Prvobitno najavljen za april ove godine, pa otkazan zbog pandemije i vanrednog stanja, koncert će biti održan 18. decembra u Kombank dvorani, a ranije kupljene ulaznice važiće za novi termin.

Koen spada među džez zvezde koje je domaća javnost upoznala upravo na Beogradskom jazz festivalu – prvi put na Kolarcu 2007. godine, kada je tek kretao u globalni muzički “osvajački pohod“, a potom i 2016. u Velikoj dvorani Sava Centra, kada se sreo sa srpskom publikom kao jedan od najpopularnijih džezera 21. veka.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće novi album “Arvoles” i to u novoj trio postavi koju čine izuzetni mladi talenti: azerbejdžanski pijanista Elčin Širinov i izraelska bubnjarka Roni Kaspi, koja sa svega 20 godina ima već 14 godina muzičkog iskustva!

Ivan Radivojević/ Photo: Ivan Hrnjiček (promo, BJF)
Ivan Radivojević/ Photo: Ivan Hrnjiček (promo, BJF)

Kvartet Ivana Radivojevića, izuzetno talentovanog mladog trubača i profesora MŠ Stanković, i sastav Gorica & The Grooveheadz, koji predvodi Gorica Šutić, jedna od naših najtalentovanijih džez vokalistkinja najmlađe generacije,  predstaviće široj publici neke od najboljih mladih srpskih džezera, na koncertima 17. i 18. decembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Gorica & The Grooveheadz/ Photo: Nataša Pejčić (promo, BJF)
Gorica & The Grooveheadz/ Photo: Nataša Pejčić (promo, BJF)

Organizatopi pozivaju publiku da, uz poštovanje svih mera i maksimalnu odgovornost, i ove godine bude deo nezaboravnog muzičkog iskustva na koncertima Beogradskog jazz festivala.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog jazz festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BJF u manifestacije od posebnog značaja.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa.

Nošenje zaštitne maske biće obavezno na programima Beogradskog jazz festivala, u prostor će se ulaziti kroz dezo-barijere, uz merenje telesne temperature i dezinfekciju ruku.

Strogo će se voditi računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u salama, u skladu sa propisima.

Budite odgovorni prema sebi i drugima!

Previous post

Bubamara bend pred finale Mobil Music Festa #2: Nemamo tremu, verujemo da će žiri prepoznati naš talenat

Next post

Ovakav cover Iron Maidena još niste čuli... Sanja Vrančić na mandolini odsvirala "The Trooper" i - pokidala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *