Home»Film»Svečano otvoren 12. Merlinka festival u Domu omladine Beograda

Svečano otvoren 12. Merlinka festival u Domu omladine Beograda

3
Shares
Pinterest Google+
Predrag Azdejković, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt
Predrag Azdejković, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt

Dvanaesti po redu Merlinka festival otvoren je u četvrtak, 3. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tom prilikom, direktor festivala, Predrag Azdejković izjavio je da organizovanje Merlinka festivala u doba pandemije nije bilo izazovno imajući u vidu činjenicu da se festival već susretao sa poteškoćama, i dodao da ga raduje ovogodišnji program koji obuhvata najveći broj filmova iz Srbije do sada:
– Za dvanaest godina postojanja Merlinka festival se suočavao sa mnogim poteškoćama, od otkazivanja, pomeranja i pretnji do finansijskih problema, te nam organizovanje festivala u doba korone nije palo preterano teško, jer je Merlinka svake godine festival na rubu nervnog sloma! Raduje činjenica da imamo bogat program i da našim gledaocima nudimo beg od koronične stvarnosti kroz zanimljive priče LGBT ljudi iz svih krajeva sveta. Najveća radost je da ove godine imamo do sada najveći broj domaćih filmova i nadamo se da će u budućnosti taj broj samo rasti.

Jelena Stupljanin, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt
Jelena Stupljanin, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt

Festival je otvorila naša poznata glumica Jelena Stupljanin, koja tumači jednu od uloga u litvanskom filmu “Advokat“ reditelja Romasa Zabarauske, prikazanom posle ceremonije svečanog otvaranja.

– U filmu “Advokat“  ja ne igram veliku ulogu, zapravo se moj lik pojavljuje samo u jednoj sceni. Ali, kao i u životu, skup scena vode do životnih promena, pa ćete tako u okviru ovog festivala gledati mnogo scena satkanih u filmove koje znače život, koje znače važne promene, na bolje ili na gore – rekla je Jelena i dodala – Kao što filmovi i treba da budu, nadam se da će vas inspirisati i učiniti i vaš život lepšim i ispunjenijim, posebno u vremenu u kojem živimo. U to ime, i sa velikim zadovoljstvom, svečano proglašavam 12. Merlinka film festival otvorenim!

Muzički deo svečanog programa obeležio je nastup soprana Anastasije Holc.

Anastasija Holc, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt
Anastasija Holc, Merlinka festival/ Photo: KomunikArt

Ovogodišnje izdanje festivala pod sloganom “Festival na rubu nervnog sloma“ održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda,  uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba.

Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBTQ filmova, a publika će i ove godine imati priliku da glasa za najbolji ultra kratki film u trajanju do 5 minuta.

Merlinka festival održava se svakog decembra od 2009. godine u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, a sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Previous post

New Order objavili spot za singl "Be a Rebel"

Next post

Nova nada američke folk-rock scene obradila veliki Bajagin hit... evo kako zvuči njena verzija "Od kada tebe volim"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *