Home»Film»Saopštenje Filmskog centra Srbije: Ne postoje nepravilnosti u izboru kandidata za Oskara

Saopštenje Filmskog centra Srbije: Ne postoje nepravilnosti u izboru kandidata za Oskara

3
Shares
Pinterest Google+


Filmski centar Srbije demantovao je sve navode o nepravilnostima koji su se poslednjih dana pojavili u medijima i javnosti, a povodom izbora srpskog kandidata za nagradu “Oskar” – filma “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

FCS u saopštenju navodi da su prošle, kao i ranijih godina, isti argumenti korišćeni protiv izbora za srpskog kandidata za Oskara koji je sprovodila Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) i to od strane onih koji nisu izabrani.

Ove godine, kada je predstavljen transparentan izbor filmova, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije, koriste se isti argumenti.

Zbog pandemije dodela Oskara odložena je za april 2021, a Srbija (kao i druge zemlje), ima rok do 1. decembra da pošalje ime svog kandidata…. Filmski centar Srbije

Posted by Headliner.rs on Tuesday, 24 November 2020


Ipak, FCS je na vreme odgovorio svima koji su imali nedoumice i primedbe, po zakonu, gde kažu da su uvažili predloge koji nisu u suprotnosti sa pravilima Američke akademije, jer bi to diskvalifikovalo kandidate.

FCS navodi da je na vreme izvršio zamenu članova komisije, ne dopuštajući da se događa osmišljena opstrukcija, dok je Ministarstvo kulture Srbije pratilo sve vreme ovaj proces, kao i AFUN, koji je do sada sprovodio izbor filmova za kandidaturu Oskara.

Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen

– Začuđuje nas da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatrazi da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u Uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika.
Za Filmski centar Srbije su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla.
Filmski centar Srbije podseća javnost da je Ministarstvo kulture organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo njima, upravo zbog brojnih primedbi strukovnih
druženja, filmske i šire javnosti, koje su se odnosile na dosadašnji način izbora srpskog predstavnika za Oskara – ističu iz FCS.

Sve je krenulo od dopisa Ministarstva kulture u kom se organizacija izbora kandidata poverila FCS-u od 28. avgusta do danas, i tako je Centar obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, a o novim procedurama i kriterijumima, FCS je blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, kao i širu javnost.

Upravni odbor FCS je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za Oskara, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije.

Podsećaju iz FCS da je to Uputstvo javni dokument, usaglašen sa pravilima Američke filmske akademije za dodelu 93. nagrade Oskar, da se nalazi na sajtu Filmskog centra i samim tim uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji.

– Zahvaljujući Filmskom centru Srbije, srpskog kandidata za “Oskara”, ratnu dramu “Dara iz Jasenovca”, izabrala je stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj – zaključuju iz direkcije FCS-a.

Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Previous post

Na šta smo sve spremni zbog ljubavi... Ljudi u glavi predstavili novi video singl

Next post

Objavio je "Stop" ali nema nameru da stane... Beogradski kantautor Fluke T predstavio novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *