Home»Muzika»Nik Kejv napao BBC zbog cenzure grupe The Pogues: Kastrirali su im pesmu, izgubila je svoju istinu, čast i integritet

Nik Kejv napao BBC zbog cenzure grupe The Pogues: Kastrirali su im pesmu, izgubila je svoju istinu, čast i integritet

4
Shares
Pinterest Google+
Nik kejv/Photo: facebook@nickcaveofficial
Nik kejv/Photo: [email protected]

Pre dve sedmice BBC Radio 1 odlučio je da cenzuriše jednu od najpopularnijih božićnih pesama, “Fairytale of New York“ grupe The Pogues koju su otpevali zajedno s Kirsti Mekol.

Reč je o pesmi nastaloj 1987. godine u kojoj Šejn Mekgouan, pevač grupe The Pogues i Kirsti Mekol “glume” ljubavni par. Problem je nastao zbog stihova koje u jednom delu pesme pevaju, i to onih “You’re a bum/You’re a punk/You’re an old slut on junk/Lying there almost dead on a drip in that bed/You scumbag, you maggot/You cheap lousy faggot/Happy Christmas your arse/I pray God it’s our last“.

BBC Radio 1 odlučio je da utiša trenutak kada Šejn spomene reč “slut” pa su umesto “You cheap lousy faggot“ koje peva Kirsti Mekol odlučili da objave verziju u kojoj se kaže “you’re cheap and you’re haggard“. Dakle, “jadna pederčina“ zamenjena je sa izrazom “bedan”.  U svom službenom objašnjenju, BBC je objavio kako su svesni da je mlađa publika posebno osetljiva na uvredljive izraze koji se tiču roda i pola pa su odlučili da emituju verziju u kojoj Kirsti peva alternativnu verziju teksta, a tu verziju im je dostavila izdavačka kuća, o čemu smo već pisali.

Cenzura na sve strane… BBC zabranio emitovanje najpopularnije božićne pesme svih vremena – zbog jedne reči

Takva cenzura izazvala je raznolike reakcije u Velikoj Britaniji a jedan od onih koji je posebno ogorčen je Nik Kejv. On je na svojoj Red Hand Letters stranici objavio: “Ideja da se reči ili stih u pesmi može jednostavno zameniti drugom a da se pri tome ne počini značajna šteta je ideja koju mogu da podrže oni koji nemaju pojma o osetljivoj prirodi pisanja pesama“, napisao je Kejv i nastavio: “Promena reči ‘pederčina’ besmislenom reči “bednik” uništava pesmu umanjujući njen esencijalni i najodvažniji trenutak, ogoljujući njenu vrednost. Time su se umešali u pesmu, kompromitovali je, ukrotili je i kastrirali pa se ona više ne može nazivati velikom pesmom. To je pesma koja je izgubila svoju istinu, svoju čast i integritet, pesma koja je kleknula i dopustila BBC-ju da iskaže strogoću i obavi prljavi posao”.

Što se tiče tvrdnje BBC-a kako je reč o uvredljivoj pesmi za deo publike, Kejv tvrdi da je to moguće, ali da je onda trebalo da zabrane emitovanje pesme. “Na kraju, žao mi je pjesme ‘Fairytale of New York’ koja je veličanstveno problematična, kao što to velika umjetnička dela često i jesu, i koju izvodi jedan od najnepristojnijih i najbuntovnijih bendova današnjice, čiji su koncerti potpuni i trijumfalni nered, toliki da treba da budu viđeni da bi se u to poverovalo“, zaključio je Kejv.

INSTALIRAJTE NAŠU ANDROID APLIKACIJU I SVE NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA MUZIKE I URBANE KULTURE BIĆE NA SAMO JEDAN KLIK OD VAS

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Tamo je pronašla ljubav i slobodu... Kako je svetska muzička zvezda ostavila sve što ima i otišla da živi u pećini na plaži

Next post

Sutra počinje 12. Merlinka festival

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *