“Dara iz Jasenovca” srpski kandidat za Oskara

0
89
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Oglasi

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića u trci je za Oskara u kategoriji Najbolji međunarodni film, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

O tome je odlučila komisija u kojoj su bili Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a) Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a)

– Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama – navedeno je u odluci žirija.

– Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme – navedeno je dalje u obrazloženju odluke.

Članovi komisije istakli su visok umetnički kvalitet filma, odličnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu.

– Kroz sudbinu čitavih porodica prikazana je snaga volje malog čoveka, kao i ogromna ljubav i čovečnost u okolnostima koje su teško zamislive – piše u saopštenju Selekcione komisije.

Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen
Dara iz Jasenovca/ Photo: youtube.com printscreen

Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime