Home»Muzika»Rokeri iz našeg sokaka… ovako se to radi: Najveće britanske muzičke zvezde pomažu klubovima i ljudima “iza scene”

Rokeri iz našeg sokaka… ovako se to radi: Najveće britanske muzičke zvezde pomažu klubovima i ljudima “iza scene”

5
Shares
Pinterest Google+
Scorpions/ Photo: AleX
Scorpions/ Photo: AleX

Erik Klepton, Nik Kejv, Liam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, Florens Velč i FKA Twigs samo su neki od poznatih muzičara koji su poklonili svoje predmete za aukcije organizovane da bi se pomoglo koncertnim dvoranama i organizatorima koncerata u Velikoj Britaniji ugroženim otkazivanjem koncerata zbog pandemije koronavirusa, prenose mediji.

Britanski muzičar i producent Stiven Vilson pripremio je luksuzni primerak boks-seta sastavljenog od albuma, rukom pisanih stihova iz poslednjih 25 godina, probnih audio snimaka i otisaka omota, sertifikata sa nominacije za nagradu Grammy i ličnih predmeta i ponudio ga na aukciji za 10.000 funti, a sav novac namenjen je Fondaciji muzičkih dvorana (Music Venue Trust), krovnoj organizaciji koja okuplja koncertne sale širom Velike Britanije.

Stiven Vilson/Photo: YouTube printsvreen
Stiven Vilson/Photo: YouTube printsvreen

Vilson ovaj primerak opisuje kao “posebno umetničko delo, poput slike”, ističući da je prvih 10 godina karijere nastupao u pabovima i malim salama i da ne može a da se ne zapita šta bi njihova propast značila za budućnost muzike.

Ova aukcija, započeta u petak, jedna je od dve sa istim ciljem: da se pomogne zaposlenima u muzičkoj industriji pogođenoj krizom izazvanom širenjem koronavirusa i otkazivanjem koncerata, piše britanski Guardian.

Imamo li mi volje i snage za nešto slično?

Gift/ Photo: AleX
Gift/ Photo: AleX

U Srbiji, o ljudima “iza scene” ne brine niko. Možda bi ova priča mogla da posluži kao matrica za naše rock zvezde i pokaže im način kako da pomognu klubovima bez kojih danas ne bi bili to što jesu, kao i profesionalcima koji su uvek bili uz njih na koncertima i turnejama.
Hajde da vidimo, hoće li neko da “povuče nogu”.

Druga se izvodi u kampanji  #IloveLive, u okviru koje su brojne muzičke zvezde poklonile svoje lične predmete Stagehandu, organizaciji posvećenoj prikupljanju pomoći za zaposlene u muzičkoj industriji.

– Kada sam čuo za deseti pokušaj samoubistva među osobljem koje organizuje turneje pomislio sam da moram nešto da uradim – rekao je novinarima muzički menadžer i promoter Dejvid Stops, koji je pokrenuo Stagehand.

Erik Klepton, Mark Nofler (Dire Straits) i Liam Galager (ex – Oasis) poklonili su svoje potpisane gitare, Nik Kejv bas gitaru i pedale koje je koristio njegov bend Bad Seeds, Florens Velč (Florance and the Machine), Robi Vilijams i Eli Gulding rukom pisane stihove, a Kreg Dejvid miksetu i potpisani sintisajzer Chemical Brothersa.

Lista muzičara koji se prijavljuju sve je duža, a među njima su i Sem Smit i FKA Twigs, a Nil Rodžers priključio se poklanjajući svoju “hitmejkersku” gitaru Fender Stratocaster koju je svirao na brojnim pesmama grupe Chic, kao i u pesmama drugih grupa, među kojima je i Daft Punk (na pesmi “Get Lucky”).

Nil Rodžers/Photo: facebook@NileRodgerOfficoal
Nil Rodžers/Photo: [email protected]

– Koncerti grupe Chic bili bi nemogući bez naše neverovatne ekipe koja je duboko pogođena pandemijom, kao i sve druge ekipe. Ova godina bila je za njih baš teška jer nisu uopšte radili – rekao je Rodžers.

Prijave na aukciju preko sajta koštaju pet funti, a cilj je da se do Božića prikupi milion funti.

Pored ove aukcije, Stagehand je pokrenuo i inicijativu “Štampa za muziku”, u okviru koje se prodaje više od 100 ličnih fotografija muzičkih zvezda među kojima su Grejs Džons, Nil Jang i Fela Kuti, prenosi Guardian.

Grejs Džons/Pjoto: facebook@gracejonesofficial
Grejs Džons/Pjoto: [email protected]

Iako je britanska vlada pomagala muzičku industriju, u okviru koje je za 290 koncertnih sala podeljen 41 milion funti kroz Fond za oporavak kulture, više od 600 takvih prostora nije obuhvaćeno ovim merama, a članovi ekipa za turneje uglavnom su samostalni tonci, majstori rasvete i slični profesionalci, podseća britanski list.

Stagehand im je isplaćivao po 500 funti, što, kako navode, “nije mnogo, ali pokazuje da neko brine i o njima”.

Previous post

Luka Radovanović (LouD), član žirija MMF: Želja, prilika, cilj, rock'n'roll!

Next post

Preminuo Miša Aleksić... Legendarni basista Riblje čorbe izgubio bitku sa koronom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *