Pola veka dobrog rokenrola ekipe iz “čudne šume”… YU grupa osnovana je na današnji dan, pre tačno 50 godina

0
194
Oglasi
Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

YU grupa će u petak, 4. decembra u 13.00h obeležiti pola veka u rokenrolu. Uživo iz RTS Kluba, u ambijentu izložbe fotografija koje je #WoodRS zabeležio na koncertima YU grupe, predstaviće se raskošno zajedničko izdanje PGP RTS i Croatia Records “50 godina YU grupe”.

Boks set sadrži 13 diskova/albuma, što je ukupna dosadašnja diskografija legendarne rok grupe koja postoji već tačno pola veka. Na promociji će govoriti Dragi Jelić, Žika Jelić i Vladimir Graić, direktor PGP RTS.

Planirano je i nekoliko iznenađenja- kako za članove YU grupe tako i za sve koji u petak, 4.12.2020. od 13.00 časova budu pratili online ovu promociju… na Facebook ili Youtubeu.

FACEBOOK LIVE.

YOUTUBE LIVE STREAM.

A sve je počelo 29. novembra 1970. godine kada su u malom, tek otvorenom zemunskom klubu Sinagoga nastupili momci koji su se nekoliko meseci pre toga od beat grupe Džentlmeni transformisali u novi sastav. Opredelili su se da neguju autorsku r’n’r muziku. I to pod radnim nazivom Idejni posed. Te večeri su raspisali referendum za novo ime. Pa je publika na papirićima iznela svoje predloge. Jednoglasno je usvojeno idealno ime, kad se već sve to dešavalo na Dan republike. Čak je upamćeno i ko je bio kum YU grupe – Miroslav Stanivuk.

Danas 29. novembra 2020. YU grupa slavi 50. rođendan. Tako se dogodilo da je bend koji su osnovali braća Žika i Dragi Jelić ne samo debelo nadživeo državu po kojoj je nazvan, već i vremenski postoji duže od nje.

Njihova pesma “Crni leptir” s prvog albuma “YU grupa” iz 1974. postala je nezobilazni klasik za svakog ko se kasnije hvatao akustične gitare na žurkama i letovanjima.

“Ako se posegne još u prošlost, Dušan Kojić Koja, jedan od najistaknutijih novotalasovaca i čovek inače nesklon obradama, upravo je na početku karijere svog benda Disciplina kičme obradom pesme “Čudna šuma” YU grupe ujedno i odao počast bendu svoje mladosti, ali i zakucao novo čitanje tog klasika za sva buduća pokoljenja”, piše u svom autorskom tekstu Zoran Stajćić za ravnododna.com.

[infobox title=’15 koncerata u 6 minuta…’]

Hvala vam na svakom osmehu, trenutku, potpisanim pločama i fotografijama, podršci, druženju i neizmernoj sreći! Hvala vam što sam ja danas ovakva kakva jesam! Hvala vam na svemu lepom što sam doživela na vašim koncertima! Hvala vam na muzici zahvaljujući kojoj sam uspela da pobedim mnoga zla. Da održite još mnogo koncerata! Da slavimo i pevamo čim se ovo ludilo smiri. Srećan vam jubilej “50 godina rokenrola”, dečaci dragi! Volim vas punooo!!! ❤

Posted by Marina Pešić on Saturday, 28 November 2020

Ovako je fotograf i dugogodišnji prijatelj benda Marina Pešić povodom jubileja uputila čestitku Yu grupi – kroz njene fotografije i njihove pesme. Marina je autor svih fotografija sa koncerata koje su u prilogu, a ostale su deo njene privatne arhive…[/infobox]

A baš u vreme velike popularnosti novog talasa bendova u Jugoslaviji početkom 80-ih, kao i velike popularnosti YU Grupe, dolazi do iznenadnog povlačenja grupe sa scene. Naime krajem 1981, njihov kombi s delom muzičke opreme je izgoreo, a Žika Jelić se povredio u požaru. Nakon ovog incidenta, članovi YU grupe odlučuju da završe svoju aktivnost. Braća Jelić su počeli da rade kao koncertni organizatori, bubnjar Dragoljub Đuričić je postao član grupe Leb i sol a gitarista Miodrag BataKostić počeo da radi kao urednik u Radio Beogradu.

“POGLED SA ŠANKA” NA 50 GODINA ČISTOG ROKENROLA YU GRUPE… BILI SMO NA IZLOŽBI FOTOGRAFIJA WOODA RS

Iako su povremeno radili i tokom prve polovine 80-ih, YU grupa se zvanično ponovo okupila 1987. godine. Objavili su svoj povratnički album “Od zlata jabuka”, sa istoimenom naslovnom pesmom koja postaje veliki hit.

Danas, YU grupa je i zvanično postala mnogo više od obične rock grupe.

Ipak, u danu kada bi trebalo da slave, velika tragedija poremetila je sve. Upravo danas preminuo je njihov veliki prijatelj, basista Riblje Čorbe Miša Aleksić, a članovi YU grupe su na svom profilu na Facebooku podelili ovu objavu:

Nažalost, na danasnje slavlje bačena je senka tužnom vešću da je preminuo veliki prijatelj i kolega Miša Aleksić. Dragi Mišo, bila je čast živeti R’N’R sa tobom!

Posted by Yu grupa on Sunday, 29 November 2020

I to, možda više od svega, pokazuje koliko su veliki.

Srećan ti rođendan YU grupo!

HL/mulj.net/ravnododna.com

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime