Home»Film»Filmovi koje ne smete da propustite na 12. Merlinka festivalu

Filmovi koje ne smete da propustite na 12. Merlinka festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Merlinka 2020 vizual/ Photo: Promo
Merlinka 2020 vizual/ Photo: Promo

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom “Festival na rubu nervnog sloma”.

Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru.

Mi vam peporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti: “Advokat”, ” Seks, Greh i 69″ i ” Muzika za slomljena srca”.

Advokat/ Photo: Promo (Merlika)
Advokat/ Photo: Promo (Merlika)

“Advokat”, Romas Zabarauska, Litvanija – Srbija, 2020.

Drama “Advokat“ snimljena je u Beogradu i prati odnos advokata Mariusa i Alija, izbeglice iz Sirije, koji boravi u izbegličkom kampu Krnjača u Beogradu. Nakon smrti otuđenog oca, Marius upoznaje Alija sa kojim razvija iznenadnu vezu i pomaže mu da zatraži azil, što dodatno produbljuje njihovu vezu i testira lične i fizičke granice.

Četvrtak, 3. decembar u 15.30, Velika sala Doma omladine Beograda

“Seks, Greh i 69” (Sex, Sin & 69), Sarah Fodey, Kanada, 2019.

Dokumentarac predstavlja istorijski, retrospektivni film o zakonodavstvu iz 1969. godine o dekriminalizaciji homoseksualnosti u Kanadi.

Sada, više od 50 godina kasnije, savremeni kvir glasovi iz cele zemlje u ovom filmu dele svoja razmišljanja i iskustva o životu usred ovih promena, dok su bili mlađi.

Kroz savremene glasove kvir akademika, istoričara, aktivista, edukatora, umetnika i drugih, film osvetljuje kontekstualizaciju složene borbe zemlje za ravnopravnost i prihvatanje LGBT osoba.

Subota, 5. decembar u 16.00, Velika sala Doma omladine Beograda

Muzika za slomljena srca/ Photo: Promo (Merlinka)
Muzika za slomljena srca/ Photo: Promo (Merlinka)

“Muzika za slomljena srca”, Rafael Gomez, Brazil, 2019.

Od producenata filma “U njegovim očima” (2014), Muzika za slomljena srca je film smešten u današnjem Sao Paolu, gde se trio mladih srca sprema da raskine.

Rikardo ima i stabilnog dečka, a bacio je i oko na novog kolegu. Izabela pravi pauzu i od svog dečka i od svog najboljeg prijatelja Rikarda, a beznadežni romantik Felipe se našao iznenada između njih dvoje.

Njih troje imaju velike snove, čežnju za strašću i sigurna poznanstva, ali su svi nespremni za ono što dolazi iz Kupidonovih strela.

Petak, 4. decembar u 13.30, Velika sala Doma omladine Beograda

Previous post

Petar Janjatović: Riblja čorba nikada ne bi uspela bez Miše

Next post

Sjajan post-rock opet stiže iz Irske... Pogledajte novi spot grupe God Is An Astronaut

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *