Home»Knjige»Nagrada “Miroslav Dereta” Muratu Baltiću za “Sazvježđe pet kuća”

Nagrada “Miroslav Dereta” Muratu Baltiću za “Sazvježđe pet kuća”

4
Shares
Pinterest Google+

Nagrada “Miroslav Dereta” za 2020. godinu pripala je Muratu Baltiću za roman “Sazvježđe pet kuća”.

S Baltićevim “Sazvježđem pet kuća” dobili smo živopisan i fabularno izrazito razgranat roman o devedesetim godinama prošlog veka, koje se objektiviziraju u sudbinama centralnih junaka, uzdrmanih međunacionalnim sukobom i ratom u Jugoslaviji, te egzilantskim statusom u Nemačkoj.

Baltić ocrtava prilike u multikonfesionalnim sredinama ne samo Sandžaka već i Nemačke, u koju dospevaju njegovi junaci, ne nalazeći u njoj zlatni grumen demokratije. Autor sučeljava junake s različitih podneblja, preispitujući problem ljudskih prava i sloboda, ne libeći se tematizovanja ratnih zločina i najdubljih nacionalnih trauma.

Pričom o četiri porodice iz različitih kultura, inkorporirane u savremeno nemačko društvo, Murat Baltić oslikava dubinske uvide u sve karakteristične protivrečnosti i nesavršenosti umorne civilizacije na kraju jednog perioda razvoja i početku novog vremena.

Sagledana iz perspektive dece koja odrastaju i formiraju se u društvu velikih socijalnih i kulturoloških različitosti, priča o posrnulim i potrošenim idealima, roditeljima izgubljenim u osvajanju egzistencije i hrabrim mladim ljudima koji su u stanju da stvore paradigmu novog života i da u sebi sačuvaju sve posebnosti, ali i da na najbolji način asimiluju raznolike nacionalne i religiozne uticaje, stvara roman uzbudljivih događaja i minuciozne društvene kritike.

Nesporno je da je ovo izuzetno kompleksan i slojevit roman, angažovan i izgrađen na etičkim vrednostima društva i pojedinca, ali i na iskušenjima u odnosu na koja se ove vrednosti najbolje vide, neprestanoj borbi za ljudskost i vrlinu u razvijenim društvenim sistemima, kao i na nasleđu večnih balkanskih sukoba.

Photo: Promo (Dereta)
Photo: Promo (Dereta)
Previous post

"Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu u Pančevu

Next post

Zvanično saopštenje Arsenal Festa povodom smrti Mikice Zdravkovića, basiste benda ČBS i jednog od osnivača Arsenala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *