Home»Pulse»“Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu u Pančevu

“Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu u Pančevu

4
Shares
Pinterest Google+

Na predstojećem izdanju Nova Festivala, koje se održava od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, biće predstavljen izložbeni segment “Francuski strip kao inspiracija” sa delima inspirisanim francuskim strip stvaralaštvom.

Posetioci će moći da vide nove radove 20 umetnika i umetnica iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Japana, nastale na ovu temu.

Autor, Ana Petrović/ Photo: Promo (Nova festival)
Autor, Ana Petrović/ Photo: Promo (Nova festival)

– Zamolivši autore iz nekoliko zemalja da putem kratkog stripa izraze svoj tzv. omaž frankofonom strip-stvaralaštvu, dobili smo mozaik ideja i prizora. Asteriks i Talični Tom su deo svačijeg odrastanja, ali postoji i široko polje u kojem dominiraju savremeni autori najrazličitijie žanrovske (i vanžanrovske) provenijencije – rekao je strip autor i jedan od selektora programa Nova festivala, Saša Rakezić i dodao:
– Stripovane posvete zanimljive su i kao ispoljavanje duboko ličnog izraza zasnovanog na iskustvima, uspomenama, razmišljanjima. One svakako odražavaju činjenicu da je francuska škola stripa uticala na mnoge autore u različitim zemljama, ne samo na formalan način, već i kao vizija koja je preobrazila ovu oblast stvaralaštva.

Izložbeni segment “Francuski strip kao inspiracija“ sadržaće radove Ane Petrović, Valentine Briški, Darka Dacovića, Dejvida Laskija, Fransis Lutes, Harukičija, Ivane Filipović, Jelene Vučić, Jelene Đorđević, Kejti Voznicki, Klare Rusan Klarxy, Larise Ackov, Lee Kralj Jager, Marije Đeranović, Marka Dješke, Milana Simića, Mirjane Mišlov i Tijerija Gitara, Mihaele Erceg, Rajka Čučaka i Sonje Gašperov.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Autor, Marko Đeška/ Photo: Promo (Nova festival)
Autor, Marko Đeška/ Photo: Promo (Nova festival)
Previous post

Preminuo Mikica Zdravković, bas gitarista grupe Čovek bez sluha

Next post

Nagrada "Miroslav Dereta" Muratu Baltiću za "Sazvježđe pet kuća"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *