Home»Muzika»40 godina novog talasa… Stigla još tri spota, uskoro i kompilacija sa 100 kultnih pesama

40 godina novog talasa… Stigla još tri spota, uskoro i kompilacija sa 100 kultnih pesama

4
Shares
Pinterest Google+
Croatia Records/Jugoton
Croatia Records/Jugoton

Croatia Records 2021. godine slavi 40 godina novog talasa, najvažnijeg rock pokreta naših prostora, a koji je zauvek obeležio muzičku scenu. Novi talas bio je i više od rock pokreta – bunt koji je promijenio tok muzičke scene, stvorio neki novi zvuk, identitet, ali i glasno progovorio o temama koje do tada nisu nile prisutne u muzici.

22. januara 2021. godine biće objavljena četiri luksuzna vinilna reizdanja: Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam – Paket aranžman, Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…, Električni orgazam – Električni orgazam i Haustor – Haustor. Sva izdanja sadržaće nikad objavljene fotografije, razgovore sa živim svedocima toga vremena, nekim od članova spomenutih bendova, tekstove muzučkih kritičara i novinara, skenirane dokumente iz bogate arhive Jugotona/Croatia Recordsa i naravno remasterizovane snimke s originalnih magnetofonskih traka koje je radio Goran Martinac iz Croatia Records Studija.

Šarlova legendarna “Ona se budi” ima novi lyric video… tako počinje proslava 40 godina novog talasa

Grafičke restauracije originalnih izdanja i dodatno likovno oblikovanje gatefold pakiranja vinila radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić. Vinili u različitim bojama biće propraćeni download kodom za preuzimanje mp3 verzija pesama, a novi remasterizovani snimci biće objavljenji sedam dana ranije, 15. januara na svim vodećim svetskim streaming servisima kako bi i mlađi slušaoci, ljubitelji modernih tehnologija mogli da uživaju u ovim svrevremenskim snimcima.

Posle Šarla stigli i Idoli… Pogledajte novi lyric video za “Maljčike”

Svojevrsna najava ovih reizdanja je kompilacija 100 originalnih pesama – Novi talas/val autorice Olge Kepčije, dugogodišnje radijske voditeljke i poznavateljke novog talasa i muzike generalno. Kompilacija na 5 CD-ova biće objavljena tokom decembra ove godine. Kao što smo već pisali, ekipa CroRec Digital krenula je i s velikom kampanjom izrade lyric videa svih pesama koje se nalaze na vinilnim reizdanjima, a prvih pet već je objavljeno na YouTube kanalu Croatia Recordsa dok se uporedo objavljuju i na kanalu Jugoton Musica.

Hit godine 202, Olga Kepčija i Vlada Džet/Photo: Promo
Hit godine 202, Olga Kepčija i Vlada Džet/Photo: Promo

Croatia Records najavila je i početak rada na dokumentarnom filmu koji će obuhvatiti značaj pomenute četvorke, ali i samog novog talasa za tadašnju jugoslovensku i današnju muzičku scenu. Predviđeni izlazak filma u produkciji CMC televizije je 22. januar 2021. godine, na sam dan izlaska vinilnih reizdanja.

HL/Izvor: soundguardian.com

Previous post

"Gone back"... Novi video singl istarske kantautorke Barbare Munjas

Next post

Goran Kostić Kosta, legendarni frontmen Novembra, dobio ulicu u Nišu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *