Trendovi su čudo… Šah aplikacije postale hit zahvaljujući seriji “The Queen’s Gambit”

0
71
Queen's gambit/Photo: promo
Queen’s gambit/Photo: promo

Netflix serija “The Queen’s Gambit” ponovo je povećala interesovanje za šah, što najbolje može da se vidi i u online prodavnicama aplikacija na kojima se masovno skidaju upravo aplikacije za šah.

Serija “The Queen’s Gambit” je oduševila milione ljudi širom sveta koji su gledali uspon čuda od deteta Bet Harmon (glumi je Anja Tejlor-Džoj) iz sirotišta prema šahovskim zvezdama, a ono što je posebno zanimljivo je da je zahvaljujući seriji ponovno povećano interesovanje za ovom drevnom igrom, prenosi zimo.dnevnik.hr. Mnogi su verovatno ponovno izvadili stare šahovske ploče i uz crne i bele figurice pobegli od pandemične stvarnosti, dok su se drugi, pogotovo mlađe generacije, okrenule šahu na internetu i različitim šahovskim aplikacijama.

I OZBILJNE PRODUKCIJE PRAVE GLUPOSTI… SVI PRIČAJU O SERIJI “THE QUEEN’S GAMBIT”, A NA PROMO FOTOGRAFIJI – KARDINALNA GREŠKA

Uticaj “The Queen’s Gambit” na povećanje interesovanja za šahom najbolje može da se vidi po popularnosti stranice Chess.com i pripadajućih mobilnih aplikacija. Ubrzo nakon početka emitovanja serije ta aplikacija je brzo dospela na treće mesto u kategoriji strateških igara za ajfon u SAD, odnosno na drugo mesto u Eplovoj onlajn prodavnici aplikacija u Velikoj Britaniji. Prema podacima kompanije App Annie, ta aplikacija je u SAD skočila za čak 256 mesta i među svim igrama sada zauzima 62. mesto.

Ono što je posebno zanimljivo je da se broj preuzimanja te šahovske aplikacije prilično razlikuje za ajfon i za Androide. Iako je sama aplikacija manje-više ista i inače nema neke razlike u preuzimanju između ovih platformi, u poslednje vreme broj daunlouda na Eplovim telefonima veći je za 61 odsto u odnosu na mobilne uređaje s Guglovim operativnim sistemom.

Treba naglasiti da “The Queen’s Gambit” nije jedini, iako je najveći razlog takvog porasta popularnosti šaha. Naime, šah je dobio na popularnosti i tokom pandemije kada mnogi zbog karantina većinu vremena provode u svoja četiri zida pa su neki zabavu potražili i na onlajn šahovskim turnirima.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI&ab_channel=Netflix

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime