Home»Pulse»Alize De Pen i Dragana Radanović – prve strip rezidentkinje iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

Alize De Pen i Dragana Radanović – prve strip rezidentkinje iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

6
Shares
Pinterest Google+

Radovi Alize De Pen i Dragane Radanović, prvih rezidentkinja programa Ukrštenih strip – rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala, koji će se održati od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

U ovoj postavci biće izloženo po deset radova obe autorke, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

– Radovi Dragane Radanović iz Srbije i Alize De Pen iz Francuske otkrivaju nam ukorenjenost u današnjem trenutku i samorefleksiju na sve ono što je dovelo do sadašnjosti. One su mlade autorke koje iz svog neposrednog iskustva crpe priče koje potom pretaču u svoje autorske stripove – istakla je vizuelna umetnica i kritičarka Mirjana Boba Stojadinović i dodala: – Njihovi jasni autorski glasovi aktivno se upuštaju u razumevanje sveta oko sebe tumačeći ga, gotovo dešifrujući ga, tako što ga prenose na papir u formi stripova – narativnih sledova grafički uobličenih prizora događaja.

Rad Alize De Pen/ Photo: Promo (KomunikArt)
Rad Alize De Pen/ Photo: Promo (KomunikArt)

Alize De Pen je francuska ilustratorka i strip-autorka. Rođena je 1987.  godine u Kolmaru, a trenutno živi u Parizu. Ima master diplome na poljima vizuelnih umetnosti i grafičkog dizajna.

Strastvena je u pogledu tehnika štampanja i svoje fanzine priređuje u formi stilskih vežbi na zasebne teme. Kroz dokumentovani pristup ona prevodi ekološke i socijalne teme u grafičke poruke, a rad na terenu je jedan od njenih omiljenih metoda. Radovi su joj snažno utemeljeni u stvarnim događajima i svakodnevnom životu, kao i iskustvima koja stiče kroz putovanja i upoznavanja s novim ljudima i mestima.

Dragana Radanović rođena je 1989. godine u Novom Sadu. Posle završenih studija animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu počinje da radi na RTV-u, gde ostaje do 2017. godine. Nastavila je školovanje u oblasti stripa, a trenutno je na doktorskim studijama pri KU Luven u Belgiji, gde radi na reprezentaciji detinjstva u stripu.

Među svojim najznačajnijim dosadašnjim projektima izdvaja kolektivnu izložbu “ReLocation”, održanu u Belgiji 2018, dečiju knjigu “Do you want to play with me?”, zamišljenu kao alatku koja pomaže roditeljima i obrazovnim radnicima u razgovoru sa decom o teškim temama, i grafičku novelu “Socks lost in war”, ilustrovanu priču o iskustvu devetogodišnje dece za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

11951613_517758041714458_3093157772302056215_o

Pored dosadašnjih radova Alize de Pen i Dragane Radanović, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za prvi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radile tokom jednomesečnih umetničkih rezidencija.

Reč je o strip albumu “#VelikaNesreća“ o nuklearnoj katastrofi Alize De Pen koja trenutno boravi Pančevu, i projektu “Nova slika detinjstva – eksperiment“ Dragane Radanović, koja privodi kraju dvomesečnu rezidenciju u Angulemu. U ovom stripu, ona istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom dobu.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Photo: Promo (Nova festival)
Photo: Promo (Nova festival)
Previous post

Nemanja Jovanov, član žirija MMF: Ukinuti su duvači vatre, blatnjave livade, slobodan se*s, pušenje duvana... zato festival - mora da se dogodi

Next post

Bluz modernog doba... Ivan Milenković i Bluz Mašina predstavili spot za pesmu "Jedna lepa stvar“

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *