Home»Film»Hrabri Balkan – Najeksperimentalnija selekcija Festivala autorskog filma

Hrabri Balkan – Najeksperimentalnija selekcija Festivala autorskog filma

4
Shares
Pinterest Google+
Photo; Promo (FAF)
Photo; Promo (FAF)

Ovogodišnji program “Hrabri Balkan” obuhvata osam filmskih ostvarenja u takmičarskom delu i dva filma van konkurencije, koje će publika moći da pogleda od 28. novembra do 2. decembra u okviru Festivala autorskog filma.

– Drago nam je što će publika imati priliku da pogleda filmove u bioskopima, pogotovo ona koja potpisuju mlađi autori, jer ih je ova godina brojnim otkazivanjima donekle demotivisala – izjavila je Maša Seničić, koja je uz Stefana Ivančića već šestu godinu selektor programa “Hrabri Balkan”.

Dva filmska ostvarenja – “Domovine” rediteljke Jelene Maksimović i “Kako sam pobedio lepak i bronzu” reditelja Vladimira Vulevića – u subotu 29. i nedelju 30. novembra imaće domaće premijere u okviru selekcije “Hrabri Balkan” u Dvorani Kulturnog Centra u Beogradu.

Takmičarski deo programa ove selekcije obuhvata i film “Domovine” naše rediteljke Jelene Maksimović. Svetska premijera ovog filmskog ostvarenja održana je u Marseju na čijem festivalu je film novinovan za Grand Prix.

– “Domovine” se bave prostorom koji nosi sećanja na slobodu. Inspirisane su pričama moje bake o Grčkom građanskom ratu za vreme kog je morala da napusti svoj dom. Posvećene su svim ženama koje su se borile – izjavila je Jelena Maksimović.

Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (FAF)
Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (FAF)

“Kako sam pobedio lepak i bronzu“ prikazuje život fabričkog radnika o kome nam svedoče ljudi iz njegovog okruženja.

Naratori međutim ne znaju da Mihajlo, glavni protagonista, opsesivno krade alat iz fabrike, da pati zbog izgubljene ljubavi i ne znaju šta će Mihajlo uraditi jednog jutra.

Film je imao svetsku premijeru na Festivalu filma u Lokarnu.

Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (FAF)
Kako sam pobedio lepak i bronzu/ Photo: Promo (FAF)

Film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”, hrvatskog reditelja i strip crtača Dalibora Barića, biće prikazan kao prvi dugometražni animirani film u okviru selekcije, što potvrđuje raznolikost “Hrabrog Balkana“.

Ovo autorovo delo imalo je nedavno premijeru u Anesiju, najznačajnijem evropskom Festivalu animiranog filma.

Na repertoaru će se naći i film “Minotaur“ bosanskog reditelja Zulfikara Filandre. Svetsku premijeru ovog filmskog ostvarenja publika će moći da pogleda 30. novembra  u Dvorani Kulturnog Centra.

Različiti formati video zapisa prikazuju petnaest godina autorovog života i katarzično suočavanje sa prolaznošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem.

Ovaj dokumentarno poetski esej nastao je kroz “crowdfunding“ kampanju.

Kraj patnje/ Photo: Promo (FAF)
Kraj patnje/ Photo: Promo (FAF)

Pored pomenutih filmova, publika će imati priliku da pogleda još šest naslova poreklom iz pet zemalja – “Pauza“ (Levente Kolčej), “Južno voće“ (Josip Lukić), “Paralelna država“ (Oktav Kelaru), “Kraj patnje (Predlog)“ (Žaklin Lencu), “Kada sam kod kuće“ (Ivana Todorović) i “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio“ (Igor Bezinović i Ivana Pipal).

Poslednja dva navedena filma biće prikazana van konkurencije.

U okviru selekcije “Hrabri Balkan“ filmovi se takmiče za nagradu “Najhrabriji film“ Festivala autorskog filma.

Ovogodišnji žiri koji će o ovoj nagradi odlučivati čine Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić.

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu “Fontana”, bioskopu “Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Domovine / Homelands _ trailer from Jelena Maksimovic on Vimeo.

Festival autorskog filma traje od 27. novembra do 4. decembra, više informacija o programu festivala potražite na zvaničnom sajtu faf.rs, a ulaznice možete da kupite na blagajnama bioskopskih dvorana.

Previous post

Mel Gibson potvrdio: Peti nastavak "Smrtonosnog oružja" samo što nije...

Next post

Upoznajte novog talentovanog pisca... zove se - Kventin Tarantino

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *