Home»Muzika»Cenzura na sve strane… BBC zabranio emitovanje najpopularnije božićne pesme svih vremena – zbog jedne reči

Cenzura na sve strane… BBC zabranio emitovanje najpopularnije božićne pesme svih vremena – zbog jedne reči

5
Shares
Pinterest Google+
Božićna pesma, gitara/Photo: Pixabay
Božićna pesma, gitara/Photo: Pixabay

BBC je najavio da na svom glavnom radijskom programu Radio 1 ove godine neće puštati originalnu verziju popularne božićne pesme “Fairytale of New York” u izvođenju The Poguesa i Kirsti Mek Kol.

To su obrazložili tvrdeći da neke od reči u pesmi mogu biti uvredljive slušaocima, a posebno su istakli kako bi mlađa publika mogla biti osetljiva na omalovažavajuće izraze vezane za rod i seksualnost. Umesto toga, puštaće izmenjenu verziju koju je ranije izvela Kirsti Mek Kol.

Loše je… krenulo je posipanje pepelom i autocenzura… Američka grupa promenila ime jer je “povezano sa ropstvom”

Za sve one koji ipak žele da slušaju originalnu verziju, koja se od 1987. redovno nalazi pri vrhu top liste božićnih pesama, ona će biti puštana na njihovom drugom programu (Radio 2), a na ostalim programima će DJ-evi moći sami da izabreru koju verziju žele da puštaju u program.

– Svesni smo da se pesma smatra božićnim klasikom i nastavićemo da puštamo pesmu, ali naše će radio-stanice same izabrati koju verziju žele da emiztuju, zavisno od toga koja je relevantnija za njihovu publiku – rekao je portparol BBC-ja.

Cenzura u Bakingemskoj palati… Imaju sopstvenu bioskopsku salu, ali zaposlenima zabranjeno da gledaju seriju “Kruna”

U pesmi ipak neće biti previše izmena. Umesto originalnih stihova: “You cheap lousy faggot” osetljivi slušaoci će imati priliku da čuju verziju sa stihovima: “You’re cheap and you’re haggard”. Ovde je izbačena reč “faggot” koja je u engleskom pogrdan izraz za homoseksualce.

Takođe je izbačen čitav stih: “You’re an old slut on junk” dok je u ranijim emitovanjima na BBC-u reč “slut” (drolja) bila “bipovana”.

Previous post

Vlatko Stefanovski o novom albumu "Taftalidze Shuffle": Evo zašto sam se vratio gitarskom zvuku 70-ih...

Next post

Jedan od ovih 7 filmova biće srpski kandidat za Oskara...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *