Korak “od 7 milja”… Beogradski Blankfile objavio EP “Truth Be Sold” i zadao domaći srpskoj andergraund sceni

0
121
Oglasi
Blankfile/ Photo: Andrej Nihil
Blankfile/ Photo: Andrej Nihil

Beogradski metal hardkor sastav Blankfile objavio je EP pod nazivom “Truth Be Sold” sa šest novih numera. Novo izdanje  snimljeno je u Kruševcu, a producirano u Bostonu u Americi.

– Ako je nešto u ovom ludom svetu i vremenu izazova konstanta, to je da Blankfile uvek radi na maksimumu konjskih snaga. Tako je bilo i tokom Covid – 19 karantina. Da, niste ih videli uživo na svirkama, ali je zato život tog benda iza “očiju scene“ tekao punom parom – kaže ekipa.

Blankfile, “do-it-yourself” bend koji neumorno radi na domaćoj undreground sceni već 12 godina otišao je u svojevrstan ekstrem. U vreme opšte stagnacije, on je baš u takvim uslovima uspeo da ode jedan nivo dalje u svom radu i u odnosu na uslove na lokalnoj sceni.

Ekipa je objavila novi EP “Truth Be Sold“ u velikoj meri izmenivši pristup samom procesu stvaranja muzike, promenili stil u svakom smislu, a na kraju, potpisnici produkcije tih pesama su Shane Frisbey i Peter Rutcho, koji pod okriljem svoje The Brick Hit House etikete, važe za krem svetske produkcije hardkor, metal i pank muzike.

Blankfile/ Photo : Tamara Samardžić
Blankfile/ Photo : Tamara Samardžić

Da podsetimo, bend je nove pesme snimio i pripremio u saradnji sa ekipom iz Piranha studija u Kruševcu.

Produkcija i snimak često umeju da se “posvađaju”, ali to u ovoj kombinaciji nije bio slučaj, jer kada je dobio sirovi snimak, Shane je samo kratko prokomentarisao: “Ovo s..nje kida!” i pristao da bude jedan od producenata na izdanju. A to je bio veliki korak “od 7 milja” za bend.

A, zašto je to toliki big deal? E pa kad uzmite u obzir da su ti isti likovi pre toga radili poslednji album Lionheart (Valley of Death), pa uporedite veličinu i renome jednog i drugog benda i biće vam jasno da je Blankfile uspeo da uradi baš veliku stvar ovaj put. Za sebe, ali i za srspku andergraund scenu.

A ako niste do sad čuli ni za Shanea, pa ni za Lionheart, evo još nekoliko relevantnih imena sa kojima je TBHH dvojac radio: Parkway Drive, Revocation, The Ghost Inside, Deez Nuts, Falling In Revrese, Havok, Abnormality…

Blankfile/ Photo: Andrej Nihil
Blankfile/ Photo: Andrej Nihil

Da se na trenutak osvrnemo u kakvim uslovima je Blankfile uspeo da uradi to što je uradio. Život jednog takvog benda u Srbiji je snalaženje i gomila odricanja iz čiste ljubavi, tako da se veliki broj muzičara “istroši” jedno ili drugo pre nego što uspe i da pomisli da pređe na taj nivo.

To je, nažalost, veoma često i opravdano u uslovima u kojima funkcioniše srpska andergraund scena. Blankfile je uspeo da istraje i da se domogne pol pozicije u “velikoj ligi” i da hrabro stane “na crtu” svetski poznatim i relevantnim bendovima iz žanra. A to je ne samo dobro zato što će to biti iskorak za njih kao bend, već za celokupnu domaću andergraund scenu. Naime, ovim potezom Blankfile je otvorio vrata ka nekim tamo “velikim facama“ iz sveta muzike, kao što je i njima dato na znanje da postoje jako kvalitetni, a nepopularni bendovi iz još više nepopularne Srbije.

– Vrhunski snimak i svetska produkcija su tu. Prve reakcije ljudi i relevantnih faktora na sceni su istovremeno oduševljenje i neverica, uz dosta ličnih utisaka da izdanje “Truth Be Sold“ melje, prosto i direktno, najveću istinu koju je Blankfile ikada “prodao“. Primetno je da maltene nema melodičnih deonica, a zamenili su ih chug-chug rifovi i masivni brejkdauni. Ipak, i dalje je tu ta neka “BFHC“ nota. Dosadašnja izdanja su umela da budu “šarena“, a na ovom EP kao da su se svi, napokon, našli na istoj tački kojoj su konvergirali sve ovo vreme. I muzički, a pogotovu lirički. Zato i ne postoje izraziti favoriti na ovom izdanju, već se isto sluša od prvog udarca do poslednjeg brejkdauna. Da, “Truth Be Sold“ se bukvalno zatvara jednim masnim epic brejkdaunom – opisuju novo izdanje članovi benda Blankfile.

Momci iz benda su se potrudili i obezbedili da i ovo izdanje bude globalno dostupno na svim digitalnim platformama (Deezer, Spotify, iTunes…) kao i na njihovom Bandcamp profilu.

Blankfile takođe najavljuje i spotove za ove pesme.

Trenutna epidemiološka situacija je takva da je teško očekivati neki njihov live nastup. Do tada, ostaje da poslušamo taj novi Blankfile još koji put i shvatimo magnitudu ovog benda iz kraja.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime