Home»Kult»Da li znate sa koliko para je osnovan legendarni magazin Rolling Stone? 53 godine kasnije to ne zvuči tako puno, ali tada…

Da li znate sa koliko para je osnovan legendarni magazin Rolling Stone? 53 godine kasnije to ne zvuči tako puno, ali tada…

4
Shares
Pinterest Google+
Rolling Stone, cover
Rolling Stone, cover

Legendarni muzički magazin Rolling Stone danas slavi 53. rođendan.

Rolling Stone je američki časopis čiji tekstovi se odnose na teme iz muzike, politike i popularne kulture. Izlazi svake dve nedelje.

Časopis su 1967. godine osnovali Jan Vener, koji je i danas vlasnik i izdavač, i muzički kritičar Ralf Dž. Glajson (sa kapitalom od navodno svega 7.500 pozamljenih dolara). Magazin se ubrzo odvojio od brojnih tadašnjih andergraund novina sličnog karaktera i tadašnjeg gonzo novinarstva u svetu muzike i pop kulture, svojom ozbiljnošću i kvalitetom tekstova.

Na naslovnoj strani prvog broja, 9. novembra 1967. bio je Džon Lenon.

Da li znate zašto Džon Lenon nikada nije proglašen za viteza?

Magazin su proslavili njegovi serijali, između ostalog i veliki o Peti Herst, bogatoj američkoj naslednici i lažnoj žrtvi otmice, ona je istovremeno bila i članica subverzivne političke grupe (Symbionese Liberation Army) koja ju je otela i tražila novac za puštanje na slobodu. U svakom slučaju otmica Peti Herst je bila veliki medijski događaj u Americi sedamdesetih godina, a ekskluzivni serijal doneo je časopisu Roling Stoun brojne čitaoce i povećao uticaj u društvu. Ostalo je – isrtorija.

Poslednji dostupni podaci, iz decembra 2018. kažu da se Rolling Stone đirom sveta prodaje u oko 700.000 primeraka.

Previous post

Muzička pobuna protiv kapitalizma... Neil Young & Crazy Horse objavili live izdanje "Return To Greendale"

Next post

"Chuck Leavell: The Tree Man"... Stigao dokumentarac o Čaku Levelu, legendarnom klavijaturisti Stonsa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *