You spin me right round, baby right round, like a record baby, right round, round, round… Švajcarski grad ima kružni tok u obliku – gramofona

0
52
Kružni tok gramofon/Photo: facebook
Kružni tok gramofon/Photo: facebook

Svaki grad ima kružni tok, ali u Švajcarskoj je jedan grad ‘okrenuo ploču’. Naime, grad Lis u blizini Berna ima kružni tok u obliku gramofona!

Gramofon ima ukupni prečnik 12 metara, što znači da je oboren i rekord veličine prečnikaa kružnog toka koji je dosad bio 10 metara. Uz bok je pričvršćeno 800 krušnih srebrnih metalnih šajbi. Kako je došlo do ove ideje? Arhitektonska firma KUFA Kreisel nalazi se na ulazu na autoput u blizini popularnog kulturnog mesta zvanog Kulturfabrik, zbog čega se kreativni tim KUFE udružio s Kulturfabrikom  s namerom da stvore neobičan kružni tok koji će postati simbolgrada. Inače su i KUFA Kreisel i Kulturfabrik domaćini raznih kulturnih događanja, buvljaka, pub kvizova…

Od svog otvaranja u maju 2019. ‘gramofonski’ tok postao je viralan na društvenim mrežama – prvi video s dronom u kratkom roku je dobio više od 150.000 pregleda, a fotografije i novi snimci i dalje kruže po popularnim društevnim platformama.

Prema rečima osobe koja je učestvovala u projektu, prvobitna ideja bila je da se instalira teretni kontejner ukrašen grafitima, a druga ideja bila je da se postavi ogromni mikrofon u centar toka. U svakom slučaju, napravili su nešeto o čemu priča čitav svet.

HL/Izvor: muzika.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime