Mesto radnje je St Martin’s College of Art u Londonu, datum je 6. novembar 1975. – četiri čudna lika se penju na binu i – menjaju svet

0
33
Sex Pistols/Photo: unsplash.com
Sex Pistols/Photo: unsplash.com

Originalan izgled, prodoran pogled, luda kosa i punk kao način života, smešan broj studijskih albuma, ali veliko nasleđe – to su Sex Pistolsi.

TRI GODINE KOJE SU PROMENILE SVE(T)… Snima se biografski film o Sex Pistolsima

Punih 45 godina je prošlo otkad su Sex Pistolsi 6. novembra 1975. godine, s Džonijem Rotenom za mikrofonom, održali svoj prvi koncert. Mesto radnje je St Martin’s College of Art u Londonu, a publika je podeljenog mišljenja. Na basu je Glen Matlok, glavna gitara je Stiv Džons, a bubnjar Pol Kok. Bilo je to tri godine nakon što su školski drugari Džons i Kok, s Vejlijem Najntigelom,koji nije dočekao taj nastup kao deo ekipe, odlučili da osnuju  bend. Tada su se odazivali na The Strand ili na The Swankers. Tom trojcu ubrzo će se pridružiti i Metlok. Uz to, nemoguće bi bilo govoriti o ovom istorijskom sastavu a da se ne pomene Malkolm Meklaren, njihov prvi menadžer. Predložio je ime QT Jones & His Sex Pistols, kasnije skraćeno u danas svima prepoznatljiv oblik.

Poslednji nastup Sex Pistolsa u Britaniji bio je mnogo više od klasične pank svirke

Upravo je ta, 1975. godina bila ključna – otkriven je londonski mladić zelene kose, smešnih plesnih pokreta, u majici iz “domaće radinosti” s natpisom “I HATE Pink Floyd”. Natpisom koji je smatran – svetogrđem. Zbog obojene kose otac ga je često podrugljivo nazivao prokeljom, a kao da to sve nije bilo dovoljno, pomenuti mladić čak nije bio ni vrhunski vokal. Sva sreća, imao je šta da kaže. Baš je Džon Lajdon Roten bio nešto do tada neviđeno, jezičak na vagi koji je Sex Pistolsima doneo slavu. Savršen frontmen buljavih očiju.

Kada je Glen Metlok u setembru 1977. napustio Pistolse, grupi se pridružio Sid Višiz. Menadžer Malkolm Meklaren je rekao: ‘Ako je Džoni Roten glas punka, onda je Sid Višiz njegov stav”.

HL/Izvor: nacional.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime