Home»Muzika»Publika na koncertima, država pomaže, sve šljaka kao nekad, a korona u mišjoj rupi… Novi Zeland nije iz ovog svemira

Publika na koncertima, država pomaže, sve šljaka kao nekad, a korona u mišjoj rupi… Novi Zeland nije iz ovog svemira

4
Shares
Pinterest Google+
Koncert, publika/Photo: Pixabay
Koncert, publika/Photo: Pixabay

Dok u većem delu sveta Covid-19 ponovo hvata silovit zalet, na Novom Zelandu stvari stoje nešto drugačije. Koncerti se u toj zemlji održavaju gotovo normalno.

List Washington Post bavio se koncertnom industrijom u toj zemlji, koja je trenutno zatvorena za međunarodna putovanja, a u martu je bila u potpunom karantinu.

Proaktivni odnos ove petomilionske države prema pandemiji pokazao se vrlo uspešnim. Do sada su imali svega 2.000 zaraženih i 25 smrtnih slučajeva.

Novi Zeland je već polovinom juna dozvolio koncerte do 100 ljudi, a regularni događaji, uključujući i stadionske koncerte, dozvoljeni su u julu.

NJIMA SU SE SMEJALI, NJIH SU PLJUVALI, ALI… THE FLAMING LIPS ODRŽALI PRVI KONCERT U BALONIMA. EVO KAKO JE BILO…

U istom mesecu, Novi Zeland pokrenuo je NZ Music Venue Infrastrukture fond, preko kojeg su koncertni prostori i klubovi mogli da dobiju pomoć u iznosu do 50.000 novozelandskih dolara (otprilike 33.000 američkih), a sve u cilju ublažavanja posledica zaključavanja.

U jednom trenutku tokom avgusta korona virus se ponovo rasplamsao, pa je zemlja ponovo bila u kratkom lokdaunu, ali sada, krajem oktobra, koncerti se odvijaju gotovo potpuno normalno.

Bend The Beths je uradio kraću turneju širom zemlje i Liz Stokes iz tog sastava kaže da se oseća “nova zahvalnost”.

– Svesni smo koliko smo srećni što možemo ponovo da izlazimo, da provodimo vreme sa prijateljima i gledamo i slušamo muziku uživo. Osećamo se sjajno što ponovo sviramo – navela je Liz Stokes.

Tokom leta, na Novom Zelandu održano je i više festivala, s tom razlikom što nije bilo međunarodnih izvođača jer su granice zatvorene.

– Hermetički smo zatvoreni na Novom Zelandu Imamo mnogo, mnogo lokalnih talenata, ali da li njih ima dovoljno dok se granice ne otvore? Takođe je vrlo jasno da, ako bude otkriven novi klaster virusa, ponovo idemo na zaključavanje, a to ne pomaže dugoročnom planiranju ili poverenju u tržište. A opet, sve je to i dalje mnogo bolje od onoga što se trenutno dešava u ostatku sveta – kaže Kempbel Smit, novozelandski muzički menadžer.

MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY… BRITANSKI KONCERTNI PROSTORI I KLUBOVI JAVLJAJU DA SU UŠLI U “CRVENI ALARM”

Da li će i kada ostatak sveta biti u prilici da krene ovim putem, veliko je i neizvesno pitanje. Pitanje je i do kada će ova relativna normalnost opstati na Novom Zelandu.

Ono što je izvesno jeste da svi jedva čekamo da ponovo opušteno odemo na koncert ili festival i radimo sve ono što smo radili u normalnim okolnosti. Ko bi rekao da će nam nedostajati polivanje pivom, urlanje uz omiljeni bend i dočekivanje zore uz muziku.

HL/Izvor: plejer.rs

Previous post

Dušan Kovačević: Odlažemo premijeru "Berača snova", odlažemo život...

Next post

Najteža životna borba Džoni Mičel: Već pet godina ne mogu da hodam, ne mogu da sviram, ali neću da se predam, biću opet ona stara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *