Home»Muzika»“Paket aranžman”, Šarlo akrobata, Haustor i Električni orgazam… 40 godina novog talasa uz 4 luksuzna vinila

“Paket aranžman”, Šarlo akrobata, Haustor i Električni orgazam… 40 godina novog talasa uz 4 luksuzna vinila

Kako bi dostojno proslavila veliku godišnjicu najvećeg rock pokreta naših prostora, izdavačka kuća Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novotalasnih izdanja, najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja i to isključivo na vinilu.

5
Shares
Pinterest Google+
40 godina Novog talasa/Croatia records promo
40 godina Novog talasa/Croatia records promo

Godina 1981. bila je ključna za rock muziku tadašnje Jugoslavije, ali i rađanje jednog novog zvuka, jedne nove generacije bendova, a konačno i muzičkog bunta koji je u to vreme bio dosta prisutan u svetu i središtima novog talasa u Londonu i Njujorku. Stigao je tada i u Zagreb, Beograd, Ljubljanu i druge tzv. republičke centre, a sve je započelo projektom koji je sasvim slučajno i spontano nastao i isto tako nazvan – “Paket aranžman”.

Mnogi će se složiti kako je tada počeo i novi talas u Beogradu i novi val u Zagrebu, a Električni orgazam, Šarlo akrobata i VIS Idoli postali su simboli cele jedne generacije publike, iako je njihov značaj u potpunosti shvaćen tek u budućnosti.

Kako bi dostojno proslavila ovu veliku godišnjicu najvećeg rock pokreta naših prostora, izdavačka kuća Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novotalasnih izdanja, najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja i to isključivo na vinilu. Rečje o izdanjima – pioniri novog vala “Paket aranžman”, biser dubbinga “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” grupe Šarlo akrobata, evropski rock dragulj “Električni orgazam” grupe Električni orgazam i genijalni alt rock album “Haustor” grupe Haustor.

Vinilna reizdanja sadržaće retke fotografije, tekstove direktnih aktera novog talasa, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa i konačno remasterizovane snimke s originalnih magnetofonskih traka koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju.

Izdanja će se nalaziti u bogato opremljenom gatefoldu s knjižicom i kodovima za preuzimanje mp3 verzija pesama, dok će omoti u celosti biti restaurirani u saradnji s grafičkim dizajnerom Darkom Kujundžićem.

Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, “Paket aranžman” na crvenom, Šarlo akrobata na belom. Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu. Izlazak izdanja planiran je za januar 2021. godine, a kasnije će proslava 4 decenije novog talasa biti obeležena i saradnjom s kultnim dizajnerskim dvojcem Bachrach&Krištofić koji priprema posebnu CD kompilaciju posvećenu ženama novog talasa.

Već početkom 1981. godine kada je objavljen “Paket aranžman” bilo je jasno da će ta godina biti nešto posebno po pitanju glazbe. Sve se više počelo pričati o nekim novim klincima koji stvaraju sirovi zvuk kakav se još nigde nije čuo. Od onih tada već popularnih i komercijalnijih bendova albume su objavili zagrebački sastavi Azra (“Sunčana strana ulice”), Film (“Film u Kulušiću – Live”) i Prljavo kazalište (“Heroj ulice”), splitski Metak (“Ratatatija”), sarajevski bendovi Bijelo dugme (“5. april ’81”) i Divlje jagode (“Stakleni hotel”), kao i beogradska Riblja čorba (“Mrtva priroda”). Ali čulo se i za nova imena za koja će se ispostaviti da će biti temelj za nešto što će se nazvati najvažnijim rock pokretom u istoriji bivše Jugoslavije, odnosno novim talasom ili novim valom. Stigao je “Paket aranžman”, Električni orgazam i Haustor objavili su svoje prve albume, a Šarlo akrobata svoj prvi i jedini. Dokazali su da biti drugačiji znači i biti bolji, biti poseban, biti slobodan i biti samo svoj, da parafraziramo veliki hit Partibrejkersa.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Partibrejkers, Eyesburn i Mooncage svirali u FESTU #zaAniku… Održan treći humanitarni koncert za Aniku Manić u bašti zemunskog kluba

Next post

A u Britaniji... demo(n)kratija cveta... Pirs Morgan "udario" na premijera, pa dobio pretnje smrću

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *