Home»Kultura»E tako se to radi… Francuska i Austrija pomažu muzičku industriju sa 355 miliona evra. I to nije sve…

E tako se to radi… Francuska i Austrija pomažu muzičku industriju sa 355 miliona evra. I to nije sve…

4
Shares
Pinterest Google+
Coronavirus/Photo: Pixabay
Coronavirus/Photo: Pixabay

Kako je muzika najugroženija grana umetnosti tokom ove pandemije, evropske zemlje spašavaju svoje muzičke industrije, odnosno Francuska i Austrija su osigurale stotine miliona evra i revolucionarne mere za spas muzike, kako prenosi ugledni magazin IQ Mag iz Londona. Dok pandemija korona virusa proteklih nedelja ponovo uzima maha, vlade dve evropske države donele su nove setove mera koje bi uveliko mogle pomoći festivalskoj i koncertnoj sceni.

IQ Mag, jedan od najuglednijih medija svetske muzičke industrije, navodi da će Francuska i Austrija finansijskim inekcijama u visini od čak neverovatnih 355 miliona evra pokriti dosadašnje troškove, olakšati budući rad promoterima, klubovima i drugim organizacijama koje opstaju od živih događaja.

Isto tako, magazin navodi da će države doneti neke do sad neviđene mere pomoći grani privrede, čiji su prihodi u mnogim zemljama doživeli pad od apsolutnih 100 odsto.

Raspad sistema… Objavljen “crni” izveštaj CISAK-a: Autorske naknade u 2020. godini globalno će pasti do 3,5 milijarde evra

Francuska je tako donela nove mere kojima će pomoći kulturnom sektoru, pogotovo industriji muzičkih događaja.

Francuska ministarka kulture Rozelin Bačelot najavila je dodatnih 115 miliona evra za sektor kulture od čega 85 miliona evra ide za izvođenja, gde je čak 55 miliona namenjeno muzici uživo.

Mere podrške namenjene su da bi pomogle sektoru tokom šestonedeljnog karantina koji je u nekim delovima Francuske počeo još 17. oktobra.

Bend Anathema prestaje sa radom… Pandemija ih “ubila”

Takođe, ministarstvo namerava da se odrekne poreza od kupljenih ulaznica u prvoj polovini 2021. godine, što je predlog koji čeka potvrdu od vlade.

U potezu koji smatraju prvim takvim slučajem u svetu, austrijska vlada najavila je pomoć od 300 miliona evra, kojima će se pokrivati troškovi otkazivanja ili otežanog rada zbog ograničenja usled Covida 19.

Novo finansiranje namenjeno je uklanjanju rizika za organizatore koncerata, sajmova i drugih događaja, kako bi im se omogućilo da nastave funkcionisanje i u regularnim uslovima, a očekuje se da će stupiti na snagu krajem novembra.

Muzičari i festivali u regionu saglasni: Pandemija pokazala da se bez muzike i druženja ne može živeti

Predstavnici udruženja live industrije ovu odluku nazivaju najvažnijom merom ikada u industriji zabave, koja će stvoriti veoma važnu sigurnost kako bi ta grana privrede ponovo konačno pokrenula svoje poslovanje.

Dodatnu dimenziju ovom potezu daje odluka vlade da pomoć mogu da dobiju i one kompanije sa sedištem u drugim zemljama, ali koje organizuju muzičke događaje u Austriji.

HL/Izvor: tanjug

Previous post

Neki fanovi su baš nestrpljivi... Pokrenuta crowdfunding kampanja za otkup novog Džejms Bond filma od MGM-a

Next post

Džon Lajdon odložio izlazak novog album Public Image Limited zbog bolesti supruge: Sve je postalo besmisleno...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.