Home»Muzika»Homeland»Preminuo Žan Žak Roskam, bivši gitarista Galije

Preminuo Žan Žak Roskam, bivši gitarista Galije

8
Shares
Pinterest Google+
Žan Žak Roskam/Photo: facebook@Galija
Žan Žak Roskam/Photo: [email protected]

Gitarista i kompozitor Žan Žak Roskam, koji je sa poznatom domaćom grupom Galija snimio pet albuma, preminuo je u ponedeljak 26. oktobra.

“Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista i kompozitor koji je obeležio značajan deo Galijine karijere. Izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama kao što su “Žena koje nema”, “Nebo nad Makarskom”, “Pevaju jutra”, “Ljubavna pesma”, “Proleće” i “Moskva-Balkan”. Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pesmama “Ljubavna pesma” i “Zebre i bizoni”. Žak je sa Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obeležila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lepa sećanja i neverovatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru”, navodi se na zvaničnoj FB stranici grupe Galija.

Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista…

Posted by Galija on Tuesday, October 27, 2020

Roskam je u Jugoslaviju došao 1984. i svirao je sa Peđom D Bojem u Beogradu, a kada je Saša Lokner iz Galije otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu. Kako ga nisu našli, uzeli su drugog gitaristu – Žan Žaka, koga je u Jugoslaviju dovela ljubav prema devojci iz Vrgorca kod Makarske.

Sa Galijom je snimio ablume “Digni ruku”, “Daleko je sunce”, “Korak do slobode”…

Previous post

Online bioskop Moj OFF domaćin GoetheFEST-a

Next post

Halloween Party uz bendove Disaster i Bg Bagra u četvrtak na Zappa Barci

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *