Home»Film»Online bioskop Moj OFF domaćin GoetheFEST-a

Online bioskop Moj OFF domaćin GoetheFEST-a

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Pod sloganom “Novo vreme, novi svet” od četvrtka, 29. oktobra počinje deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST.

Do 4. novembra, Online bioskop Moj OFF biće domaćin istaknute filmske manifestacije, u okviru čijeg programa će biti prikazano sedam filmova, od kojih će šest ostvrenja imati domaću premijeru.

Svi filmovi će biti prikazani besplatno na onlajn platformi mojoff.net i biti dostupni za gledanje tokom 24 sata od vremena navedenog u programu.

Berlin Aleksanderplac/ Photo: Promo
Berlin Aleksanderplac/ Photo: Promo

Festival će, u četvrtak 29. oktobra u 18:00 časova, otvoriti ostvarenje “Berlin Aleksanderplac”, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija. Film je na nominovan u čak 11 kategorija za Nemačke filmske nagrade.

Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine – “Berlin Aleksanderplac” Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva.

Glavni protagonista je Franc Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

Čas nemačkog/ Photo: Georges Pauly (promo, MCF)
Čas nemačkog/ Photo: Georges Pauly (promo, MCF)

Tokom vikenda 31. oktobra u 18:00 časova, biće prikazano ostvarenje “Čas nemačkog”, adaptacija istoimenog romana nemačkog pisca Zigfrida Lenca u režiji Kristijana Švohova i po scenariju njegove majke Hajde.

Kao univerzalna parabola o tome šta fašizam može da učini pojedincu, porodici i zajedništvu, dok će nedelja, prvi dan novembra, biti rezervisana za prikazivanje filma “Audicija” rediteljke Ine Vajse i grandiozne Nine Hos u glavnoj ulozi.

Za završetak festivala, u sredu 4. novembra u 18:00 časova na programu je film “Časovi persijskog“ Vadima Perelmana, kanadsko-američkog reditelja ukrajinskog porekla u rusko-nemačko-beloruskoj koprodukciji, premijerno prikazanog na Berlinalu.

Inspirisan istinitim događajima, film preispituje teme sećanja, pamćenja, identiteta, povezanosti jezika i identiteta, i moći prilagođavanja.

Jedan od zanimljivih elemenata filma je izmišljeni farsi jezik kome maestralnog Larsa Ajdingera uči argentinski glumac Nahuel Perez Biscayart.

Časovi persijskog/ Photo: Promo (Dunav Film Fest)
Časovi persijskog/ Photo: Promo (Dunav Film Fest)

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine.

Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Više o filmovima možete da saznate na ovom linku.

Previous post

Komedija "Mikrofonija“ 29. oktobra na sceni KC Čukarica

Next post

Preminuo Žan Žak Roskam, bivši gitarista Galije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *