Džez za DŽ… Bojan Cvetković Kvartet, Ming i Ikigai Collective 31. oktobra u DOB-u

0
238
Oglasi
Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

U završnici osmog koncertnog serijala Džez za DŽ, u subotu 31. oktobra, u DOB-u (sala Amerikana) nastupiće neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Ovaj nastup biće i ekskluzivna promocija prvog CD-a studentskih kompozicija i aranžmana, pod nazivom “Mozaik”, u izdanju Fakulteta muzičke umetnosti.

Photo: Promo
Photo: Promo

Satnica:
– 12:00 časova (hol ispred Amerikane)
Promocija CD-a “Mozaik”
Učestvuju: Vladimir Nikolov (šef Katedre za džez i popularnu muziku FMU), Vojislav Pantić (džez kritičar) i studenti FMU

– 13 časova (sala Amerikana)
Bojan Cvetković Kvartet
Vokalni kvartet MING
Ikigai Collective + Luka Ignjatović

Photo: Promo
Photo: Promo

Objavljivanje studentskih radova na nosačima zvuka ima dugu istoriju. Najbolji primer je serija albuma koje je pre više od pola veka izdavao koledž Berkli u Bostonu, a unutar koje danas prepoznajemo brojne umetnike koji su kasnije postali zvezde džeza.

Kao u slučaju nastupa studenata u okviru džez festivala u Beogradu ili Pančevu, ili posebno organizovanih javnih časova koji ohrabruju studente u susretu sa publikom, tako ih snimanje i objavljivanje školskih zvučnih zapisa na vreme priprema za sopstveni autorski rad po završetku studija.

– Kroz džez odsek FMU prolaze studenti sa različitim pozadinama i senzibilitetima, ali ih sve spaja vizija o muzici sa strastvenim nabojom ritma, savremene harmonije i sa dosetljivom improvizacijom – kaže Vladimir Nikolov, šef Katedre za džez i popularnu muziku i dodaje:
– Svako ima svog uzora, ali je cilj da ti uzori postanu samo deo puta ka nalaženju svog glasa. Mentori odseka su tu da podrže celu tu ideju, ali i da usmere na pravi put svakog autora ponaosob, ne samo kolektivno. Raznolikost ideja i senzibiliteta, ali i ujedinjenost u istoj viziji rodila je i ovo izdanje i njegov naslov, “Mozaik”.

Fakultet muzičke umetnosti (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa sedam odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama organizuje nastavu na 17 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima.

Ovaj projekat je omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), nakon višedecenijskih narora.

Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar.

Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime