Home»Muzika»Dan kada je srušeno jedno drvo na Novom Zelandu… ali ne bilo kakvo drvo. Ovo je priča o jednoj pesmi i jednom prijateljstvu iz senke

Dan kada je srušeno jedno drvo na Novom Zelandu… ali ne bilo kakvo drvo. Ovo je priča o jednoj pesmi i jednom prijateljstvu iz senke

4
Shares
Pinterest Google+
One Tree Hill. cover
One Tree Hill. cover

Pre tačno 20 godina, 26. oktobra 2000. godine, srušeno je drvo na Novom Zelandu o kome su pevali U2 u svojoj pesmi “One Tree Hill” s albuma “The Joshua Tree”. Pesma je bila inspirisana tragičnom smrću ‘roadieja’ grupe Grega Kerola.

“One Tree Hill”  je u martu 1988. objavljena kao četvrti singl s albuma na Novom Zelandu i u Australiji, dok je “In God God” objavljen je kao četvrti singl u Severnoj Americi. Izdanje je zauzelo prvo mesto na listi novozelandskih singlova, završavajući 1988. kao drugi najuspešniji hit u zemlji.

One Tree Hill

One Tree Hill. wikipedia.org
One Tree Hill. wikipedia.org

Kada je Okland osnovan kao kolonijalni grad, drvo je stajalo na vrhu brda u blizini.  Originalno drvo posekao je neki doseljenik 1852. godine, iz hira ili za iogrev, nikada nije dokazano. 1870-ih je kao zamena posađen bor, tačlnije nekoliko njjih, ali je samojedan uspeo da ostane u okruženju koje za borove nije prirodno.
Preostalo stablo kasnije su dva puta napali motornim testerama aktivisti Māora kako bi skrenuli pažnju na nepravde koje je vlada Novog Zelanda nanijela Maorima. Prvi napad dogodio se 28. oktobra 1994. na godišnjicu Deklaracije o neyavisnosti 1835. Drugi napad 5. septembra 2000. toliko je oštetio drvo da mu nije bilo spasa i zbog toga je uklonjeno 26. oktobra zbog rizika od urušavanja.
Motorna testera korišćena u prvom napadu kasnije je stavljena na prodaju na popularnom novozelandskom aukcijskom sajtu TradeMe 2007. godine, ali je povučena posle žalbi korisnika. Kasnije je prodata na eBayu ui sada je u zbirci Muzeja Novog Zelanda Te Papa Tongarewa.

Pesma je napisana u znak sećanja na Grega Kerola, Novozelanđanina s kojim se bend prvi put sreo u Oklandu tokom nezaboravne turneje “Fire” 1984. Postao je vrlo blizak prijatelj s pevačem Bonom, a kasnije je radio kao roadie za grupu. Kerol je stradao u julu 1986. u motociklističkoj nesreći u Dablinu. Posle njegove sahrane na Novom Zelandu, Bono je sećanje na njega napisao stihove za “One Tree Hill”. Tekst odražava Bonove misli na sahrani i tokom njegove prve noći na Novom Zelandu kad ga je Kerol odveo na “One Tree Hill” kod Oklanda. Vokal je snimljen u jednom tejku, jer se Bono osećao nesposobnim da je otpeva i drugi put.

Kritičari su bili oduševljeni, ali je bend nije svirao na turneji “Joshua Tree” 1987. godine zbog toga što se Bono plašio emocija dok je bude pevao. Kasnije je pevaop samo povremeno, da bi tokom “Joshua Tree Toura” 2017. i 2019. u znak sećanja na 30. godišnjicu albuma, na svakom nastupu bend izvodio “One Tree Hill”.

Previous post

Rokenrol svirka 30. oktobra u KC Gradu uz Lipov Loud, Sharks, Snakes & Planes i Remedy

Next post

Zbog čega je "luda" Ida Prester? Proverite u novom video singlu...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *